20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Duplo više termina za vize detaširanim radnicima iz BiH

Broj termina za dobijanje radnih viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku na dnevnom nivou duplo je povećan – sa dosadašnjih 15 na 30.

Privredna društva ove godine, usljed pandemije izazvane virusom korona, kako dodaje, mogu da budu zadovoljna ukoliko ostanu na tržištu i zadrže radnu snagu.

“O zaradama i dobiti ove godine ne možemo da pričamo”, zaključio je Albijanić.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za “Nezavisne” da je sada veća “prohodnost” zahtjeva za dobijanje viza za detaširane radnike.

“To je rezultat povećanog rada bh. privrednih komora u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH, jer je proteklih mjeseci bilo i ‘teških dopisa’ od strane privrednih komora i privrednih subjekata da se mora snažnije i čvršće stati u zaštitu kompanija koje imaju već ugovorene obaveza”, ističe Jašarspahić.

Dodao je da će firme koje rade na osnovu detašmana sada moći da realizuju ugovorene poslove i zaključio da se situacija popravlja.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS, kazao je da je nedavno organizovan i sastanak privrednih komora u BiH i nadležnog ministarstva sa ambasadorom Njemačke u BiH kako bi odblokirali sistem zauzimanja termina.

“Konkretno smo tražili da se omogući određen broj termina u tačnom roku kako bi firme znale u koje vrijeme tačno mogu očekivati otvaranje termina. Ovom zahtjevu u dobroj mjeri se udovoljilo i možemo pouzdano reći da je sistem profunkcionisao”, kazao je Petrović.

Iznijeli su, kako kaže, prijedloge na koji način bi najefikasnije bio trajno riješen problem detaširanih privrednih društava.

“A to je da se cjelokupan sistem obrade zahtjeva za viziranje obavlja preko komora te da komore obrađene zahtjeve dostavljaju Ambasadi Njemačke u BiH, kao što je slučaj u Srbiji. Komore u BiH će ostati istrajne na ovom zahtjevu i nastaviti insistirati na njegovom sprovođenju u djelo”, zaključio je Petrović.

Dodao je da je Privredna komora RS preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila zahtjev nadležnim njemačkim institucijama da se omogući produžetak rada naših radnika koji su već u Njemačkoj.

“Ali na način da im se taj period tretira kao rad u okviru devet mjeseci, a ne kao prekoračenje ovog roka, odnosno kako bi se nakon pauze od tri mjeseca mogli vratiti na rad u Njemačku. Taj zahtjev uvažile su nadležne njemačke institucije tako da su svi radnici koji su se zatekli na radu u Njemačkoj mogli ostati određeni period pod uslovima kako smo se zalagali”, zaključio je Petrović.

On je ranije za “Nezavisne” istakao da su detaširana privredna društva od velikog značaja za privredu, kako RS tako i cijele BiH, jer ostvaruju veoma značajne prihode koji su na nivou BiH veći od 120 miliona evra, od čega na privredna društva iz Republike Srpske otpada preko 45 miliona evra, od kojih se oko 80 odsto po raznim osnovama slijeva u RS i BiH.

(RTV SLON / NEZAVISNE NOVINE)

Vezane vijesti

TUZLA