Duško Bajević: Moramo mobilisati sve snage kako bismo ostvarili ono što želimo

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dušan Bajević novi selektor „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je imenovan nakon smjene Roberta Prosinečkog izrazio je zadovoljstvo zbog povjerenja koje mu je ukazano. Bajević se nada onom najboljem; plasmanu na prvenstvo.

”Presudila je moja velika želja da pomognem reprezentaciji u ovom važnom trenutku kad trebamo da dostignemo važan cilj, a to je plasman na EURO 2020. Vjerujem da svojim znanjem i iskustvom mogu da doprinesem ostvarenju tog cilja. Sada moramo da mobilišemo sve snage kojim raspolažemo kako bismo ostvarili ono što želimo. U baražu ćemo računati na sve igraće koji mogu da pomognu ovoj reprezentaciji. Smatram da vrijeme koje imamo pred nama, moramo iskoristiti na pravi način i moramo doći do onoga što želimo da bismo bili spremni za utakmice,“ kazao je Bajević.

Dušan Bajević je rođen 10. decembra 1948. godine u Mostaru.

Igračku karijeru je započeo u mostarskom Veležu, za koji je odigrao 322 prvenstvene utakmice i postigao 169 golova.

Za prvi tim Veleža je igrao od 1966. do 1975. godine, a onda odlazi u grčki AEK, sa kojim je osvojio dvije titule šampiona Grčke.

U Velež se vratio 1981. godine i u ovom klubu je igrao do kraja karijere, 1983. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974.

Sa 169 golova drugi je na listi najboljih strijelaca jugoslovenskog fudbalskog prvenstva svih vremena, a 1972. godine izabran je i za najboljeg fudbalera Jugoslavije.

Poznat je po nadimku „Princ sa Neretve“.