8 C
Tuzla
02.10.2023.

Duvnjak: Podrška za širenje glasa istine, tolerancije i pomirenja

Predsjednika Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentu Federacije BiH Jasmin Duvnjak izrazio je danas zadovoljstvo nakon što je Vlada FBiH jučer prihvatila njegov zahjev u kojem je tražio da se po prvi put sistemski iz budžeta Federacije BiH planira u iznosu od jedan milion KM podrška za djelovanje i aktivnosti Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

–  Obradovala me je informacija da je Vlada FBiH prihvatila ovaj moj prijedlog. Bošnjački delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH su prilikom prošlogodišnje posjete Srebrenici obećali da će se izboriti za osiguranje stabilne finansijske podrške za ovu veoma značajnu instituciju – rekao je Duvnjak za Fenu.

Po njegovim riječima, ovo je konkretna podrška za afirmaciju istine, pravde, mira i kulture sjećanja. Ovo je podrška za prevenciju sukoba i svih oblika mržnje i netrpeljivosti.

– Sjećanje na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini ne smijemo svesti samo na dan ukopa žrtava genocida, dan dženaza i sahrana. Djelatnost Memorijalnog centra nisu samo komemoracije, nego i kontinuirano i strateško djelovanje na polju borbe protiv negiranja i zaborava. Podrška za Srebrenica Memorial Center mora biti stalna, konkretna, sistemska, a ne kroz sadake i ad hoc donacije – kaže Duvnjak.

Naglašava kakav značaj u svijetu ima Američki memorijalni muzej Holokausta u Washingtonu, čiji je cilj zaštititi toleranciju i razumijevanje među ljudima kroz aktivno sudjelovanje te informisanje i educiranje društva. Bave se pitanjima rasizma, antisemitizma i spriječavanja genocida.

– Na sličan način Memorijalni centar Srebrenica na globalnom nivou bi mogao širiti glas istine, tolerancije i pomirenja – zaključio je Duvnjak.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO