Dva zakona na štetu svih kantona, najveća šteta za TK

Dva zakona na štetu svih kantona, najveća šteta za TK

Nacrt Zakona o porezu na dohodak te Nacrt Zakona o doprinosima, koji bi se pred Fedaralnim  parlamentom trebali naći iduće sedmice, ukoliko budu usvojeni, imat će izuzetno štetne posljedice na kantone, posebno Tuzlanski kanton, istaknuto je na sastanku koji su predstavnici Vlade TK danas održali sa  poslanicima stranaka koje čine poziciju u Domu naroda i Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te predstavnicima lokalnih samouprava sa područja našeg kantona.

Pod pretpostavkom donošenja Zakona o porezu na dohodak na predloženi način, da neoporezivi dohodak iznosi 700,00 KM, bez poreznih olakšica koje se sada primjenjuju i na način diferenciranih poreznih stopa, po varijantama, Tuzlanski kanton imao bi negativan finansijski efekat. Zaposleni u samo jednoj djelatnosti na području Tuzlanskog kantona i to proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom ostvaruju prosječnu mjesečnu plaću  veću do 1.500 KM, te bi za samo 1.827 zaposlenih u navedenoj djelatnosti bio vršen obračun  poreza na dohodak po stopi 20%. Od ukupno 84.092 zaposlenih na području Tuzlanskog kantona, za 47.473 zaposlena ili 56,45% zaposlenih, dohodak po osnovu plaće bio bi neoporeziv jer ostvaruju prihode ispod 700 KM. Zbog toga su učesnici današnjeg  sastanka zajedničkog stava da će, ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, imati najveće negativne finansijske efekte na Tuzlanski  kanton.

„ Analize koje su rađene za ovaj sastanak ukazuju da će to biti debakl budžeta kantona, pogotovo Tuzlanskog kantona obzirom da su prosječne plate ovdje manje  nego u drugim kantonima  i mi ćemo učinit sve da ovakav zakon ne prođe.“, istakao je Nusret Helić načelnik Općine Gračanica.

„ Mi ćemo pokušati učiniti sve na način da ove zakone izmjenimo na način da budžeti lokalnih zajednica odnosno budžet  kantona ne budu oštećeni odnosno izboriti se za što bolji status Tuzlanskog  kantona i jedinica lokalne samouprave.“, navodi Jakub Suljkanović ministar finansija TK.

Na sastanku je razmatran i nacrt Zakona o doprinosima, te su učesnicima prezentirane primjedbe i mišljenje Vlade Tuzlanskog kantona po ovom pitanju.Nacrtom Zakona utvrđeno je da su u mjesečnu osnovicu za obračun doprinosa uključene, između ostalog i naknada za prijevoz na posao i sa posla i naknada za regres. Npr. zaposlenici iz Kladnja ili Gradačca koji rade u Tuzli imaju pravo na naknadu troškova za prijevoz u iznosu od oko 200, odnosno 250 KM mjesečno, dok zaposlenici koji živi i rade u istom mjestu nemaju uopše pravo na naknadu ukoliko im je mjesto stanovanja do 2 km od mjesta rada ili imaju pravo na navedenu naknadu u iznosu od 45,00 KM.

„ Oni radnici  koji imaju po 200, 250 KM naknada na ime prevoza biće na neki način u povoljnijem položaju obzirom da će se vršiti puni obračuni poreza i doprinosa  na plaće i da će se to odraziti na njihov ukupan penzioni  akumulirani  fond i poslije će se odraziti na visinu penzije.“, ističe ministar Suljkanović.

Slična je situacija i kod naknade za regres.  U slučaju negativnog finansijskog rezultata, ne postoji obaveza isplate regresa za tekuću godinu, izuzev nosilaca pravosudnih funkcija. Dakle, nosioci pravosudnih funkcija u povoljnijem su položaju od zaposlenih u oblasti obrazovanja, policije, uprave, kulture i sl., obzirom da im isplaćena naknada povećava penzijski osnov. Sve navedeno ukazuje da je u postupku donošenja zakona potrebno izvršiti dodatnu analizu dostavljenih primjedbi za dvije navedene naknade i osigurati da svi zaposleni imaju ista prava po istom pravnom osnovu na području cijele Federacija BiH, rečeno je danas.