Dvjesto šezdeset hiljada KM za podršku održivom povratku

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i ove godine pružit će podršku održivom povratku u 13 općina u ovom kantonu i 13 iz RS-a a koje gravitiraju TK.

Sredstva u iznosu od 260 hiljada KM namijenjena su za izgradnju manjih gospodarskih objekata, podršci poljoprivrednoj proizvodnji, malom obrtu, podršci stočarstvu i plasteničkom uzgoju.

– Sredstva su predviđena za sve općine, s tim da u jednoj općini maksimalno može dobiti pet korisnika, a jedan korisnik maksimalno može dobiti 6.000 KM – kazao je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Sredstva predviđena za projekte održivog povratka dodjeljuju se osobama iz TK i onima koje imaju status raseljenog lica na području Kantona, a vratile su se u svoje prijeratna prebivališta.

Po Hrustanovićevim ričima, uglavnom se radi o seoskim područjima.

Iako u ministarstvu još ne raspolažu sa tačnim brojem aplikanata jer se još čekaju aplikacije koje pristižu poštom, praksa je pokazala da je zainteresiranost povratnika velika.

Hrustanović ističe da svake godine bude više zainteresiranih, nego što ima sredstava.

Vođeni pozitivnim iskustvima porške povratnicima iz ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK poručuju da će u narednom će periodu apelovati na Vladu da se sredstva za ove namjene povećaju.