13.9 C
Tuzla
09.06.2023.

Džaferović i Colomina razgovarali o NATO putu i obavezama bh. institucija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je zamjenika pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javiera Colominu.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i široj regiji, s naglaskom na rizike za sigurnosnu arhitekturu do kojih je dovela ruska agresija na Ukrajinu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, posebna tema razgovora bile su pripreme za predstojeći summit NATO-a koji će biti održan u Madridu, kao i pripreme za sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u novembru, čija će tema biti produženje mandata misije EUFOR-a u BiH.

Razgovarano je o NATO putu Bosne i Hercegovine i obavezama koje institucije Bosne i Hercegovine, predvođene Vijećem ministara BiH, imaju na temelju odluka Predsjedništva BiH o podnošenju aplikacije za članstvo iz 2009. i dostavljanju Programa reformi iz 2019. godine.

Razgovarano je o prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i o posljedicama do kojih blokada institucija dovodi kada je u pitanju stabilnost i ispunjavanje preuzetih obaveza BiH u kontekstu odnosa sa NATO savezom.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!