Džaferović i Dual o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Briselu se sastao sa predsjednikom Evropske narodne partije Joshepom Daulom.

Džaferović je upoznao Daula sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i procesima nakon održavanja Općih izbora.

Kako je istaknuo, formiranje vlasti na državnom nivou je usložnjeno zbog pokušaja da se kroz taj proces zaustavi nastavak integracije BiH u NATO, koja se ne može razdvojiti od puta naše zemlje prema Evropskoj uniji. Pri tome se, potcrtao je Džaferović, kroz najavu političkih predstavnika iz entiteta RS da se neće poštovati ranije doneseni zakoni, odluke i utvrđeni vanjskopolitički ciljevi, pokušava narušiti i vladavina prava, prenosi Fena.

Džaferović i Daul su se saglasili da je upravo vladavina prava ključna vrijednost i evropski standard kojeg se moraju pridržavati sve zemlje koje imaju aspiraciju prema euroatlantskim integracijama.

S obzirom na to da je Džaferović jedini član Predsjedništva BiH koji dolazi iz stranke (SDA) koja je članica porodice evropskih narodnih stranaka, dogovorena je intenzivnija saradnja sa predsjednikom EPP-a Daulom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.