Džaferović i Hagelberg: Bh. dijaspora spona BiH i Švedske

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Bosanskohercegovačka dijaspora predstavlja sponu za dodatni razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Švedske, ocijenili su danas tokom susreta član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Uz ocjenu da su odnosi među zemljama dobri i prijateljski, ambasador Hagelberg je podsjetio da u Švedskoj živi oko 100.000 ljudi porijeklom iz BiH, kazavši da je to zajednica koja je, prema zvaničnim istraživanjima, najbolje integrirana u švedsko društvo.

Na sastanku je konstatirano da ohrabruju podaci o povećanju obima investicija iz bh. dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, a u toku je i realizacija razvojnog programa kojim Švedska, u iznosu od 16 miliona eura godišnje, daje podršku ekonomiji, zaštiti okoline i vladavini prava u BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s fokusom na evropski put države, kada je Džaferović zahvalio Hagelbergu na kontinuiranoj pomoći Švedske posebno u strukturalnim reformama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: RTV Slon/Fena