15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Džaferović: Naši ciljevi su jasni, želimo mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH

SEECP (The South-East European Cooperation Process) veoma je važna regionalna inicijativa vezana za saradnju država jugoistočne Evrope i na ovogodišnjem samitu će biti riječi o načinima unapređenja te saradnje, regionalne i međudržavne, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Po njegovim navodima, učesnici će se baviti i pitanjem refleksije ruske agresije, odnosno invazije u Ukrajini, na kompletan region.

Džaferović pozdravlja što je SEECP već u Deklaraciji dao snažnu podršku evropskom putu svih zemalja jugoistočne Evrope te neke naznake i odgovore na pitanja sigurnosti cijelog regiona, energetske sigurnosti, Zelene agende, ekonomije i svega što znači napredak i boljitak kompletnog regiona te svake države pojedinačno.

– Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, naši ciljevi su potpuno jasni – želimo mirnu, stabilnu i prosperitetnu državu, želimo da institucije Bosne i Hercegovine budu deblokirane, reforme da budu unapređivane a ne napadane i umanjivane i želimo što prije kandidatski status na putu prema Evropskoj uniji i da Bosna i Hercegovina, što se mene tiče, što prije postane članica NATO saveza – kazao je Džaferović.

To je minimum, osnova onoga što on može reći vezano za ovogodišnji CEECP, zaključio je.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO