13.9 C
Tuzla
09.06.2023.

Džaferović: NATO je garant Daytonskog sporazuma

BiH je država u kojoj je NATO savez uradio mnoge važne stvari, zaustavio rat i uspostavio mir i radio na implementaciji Daytonskom mirovnog sporazuma. NATO je garant Daytona, izjavio je na današnjoj press konferenciji u Briselu predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

– Sastanak je bio konstruktivan. BiH je aspirantica za članstvo u EU. Predali smo Akcioni plan 2009. godine – podsjetio je Džaferović.

Međutim, napomenuo je da postoje političke snage u BiH koje osporavaju put države ka EU i NATO integracijama.

– Uvjeren sam da će NATO nastaviti štiti mir što je posebno važno zbog mogućeg preljevanja krize iz Ukrajine. U BiH postoji ruski uticaj i otvorene prijetnje s ruske srane, a to radi ruski ambasador – kazao je Džaferović.

Predsjedvajući Predsjedništva je zamolio da se na samitu u Madridu da snažna podrška NATO putu iBiH  da se ojača NATO štab u Sarajevu.

Također se zahvalio se na podršci Oružanim snagama BiH i da se saradnja unaprijedi.

– Međunarodne institucije su od ključne važnosti i sve strane trebaju prestati s politikama koje dijele – izjavio je generalno sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je također izrazio podršku EUFOR/Althea misiji u BiH.

– Dijalog i saradnja su veoma važni za BiH i veoma je bitno uspostaviti ovaj vid podrške zbog održavanja mira – kazao je Stoltenberg.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!