32 C
Tuzla
17.07.2024.

Džaferović pozdravio usvajanje Rezolucije UN-a o osudi negiranja Holokausta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje poricanje Holokausta te se poziva na veće međunarodne napore u borbi protiv antisemitizma.

Bosna i Hercegovina je, kao članica Ujedinjenih nacija, glasala za ovu rezoluciju čime smo se pridružili civiliziranom svijetu u borbi protiv pošasti negacionizma, i zaštiti istine o Holokaustu.

Imajući u vidu da ova rezolucija poziva na povećanje napora država članica UN-a u suzbijanju antisemitizma, ističem svoju potporu krivičnom gonjenju govora mržnje zasnovanog na antisemitizmu i negiranju Holokausta.

Žalosna je i uznemirujuća činjenica da se pojedini politički akteri u Bosni i Hercegovini svim silama i dalje protive zakonskoj zabrani negiranja Holokausta, genocida i ratnih zločina. Niko nema pravo tražiti da mu se omogući nesmetano poricanje zločina i vrijeđanje preživjelih žrtava, jer to je necivilizacijska praksa koja treba da bude obustavljena u ime bolje budućnosti za sve ljude, naveo je Džaferović.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA