Džaferović primio dobitnike nagrade ‘Nino Ćatić’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

lan Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je primio dobitnike ovogodišnje novinarske nagrade “Nino Ćatić” Miralema Ovčinu, Almu Arnautović i Ahmeta Bajrića.

– Zahvalio bih se organizatoru nagrade Udruženju ‘Biti novinar’ što radi ovako plemenitu i korisnu aktivnost – što u znak sjećanja na rahmetli Ninu Ćatića, novinara koji je 10. jula 1995. godine iz Srebrenice poslao svoj posljednji izvještaj, organizira javni poziv i da se nagrađuju novinari za radove koji govore na tu temu – izjavio Džaferović.

Pozitivnim smatra da se osim sjećanja na Ćatića promovira i istina o genocidu u Srebrenici i da se sprečava zaborav.

– Za mene je ovo važan sadržaj u okviru obilježavanja svake godišnjice genocida. Pozivam sve novinare u BiH da se pridruže aktivnostima koje vodi Udruženje ‘Biti novinar’. Također, ih pozivam da daju svoj doprinos kada je u pitanju istina i pravda i najnoviji zakon koji je donio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko čiji je cilj da se zaštiti diginitet žrtava i spriječi laž ili bilo kakva druga vrsta necivilizacijskog postupanja. Ono što radi Udruženje ‘Biti novinar’ je na tragu ovoga i zato zaslužuje svaku moju podršku i pažnju – poručio je Džaferović.

Dobitnik nagrade za radijski izvještaj Miralem Ovčina istakao je da je veoma sretan zbog toga što mu je dodijeljena nagrada.

– Prije svega sam počastvovan interesovanjem Džaferovića i svim onim što je uradio za projekt koji su osmislili Emina Hodžić i Dino Durmić. Ovo smatram priznanjem redakciji dramskog dokumentarnog programa BHRT-a, koja više od 20 godina radi projekte koji su posvećeni genocidu u Srebrenici – rekao je Ovčina.

Nagradu “Nino Ćatić” inicirala je Emina Hodžić, koja je navela da je velika čast biti u Predsjedništvu BiH, gdje je Šefik Džaferović visoki pokrovitelj navedene nagrade.

– Cilj projekta je da nagrada dobije regionalni karakter, da se proširimo koliko god je to moguće. Nadam se da će biti mnogo bolje u narednim godinama – kazala je Hodžić.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautovic, za fotografiju Ahmet Bajrić, te za blog/vlog Anisa Mahmutović.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, generalno pokroviteljstvo federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja “Žene Srebrenice”, Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića.

RTV SLON/FENA