Džaferović – Sezin Sinanoglu: Razgovori o projektima koje UN realizuje u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je rezidentnu koordinatoricu UN-a za BiH Sezin Sinanoglu, a razgovarano je o saradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda, te o projektima koje organizacije UN-a realiziraju u našoj zemlji.

Razgovarano je o saradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda, te o projektima koje organizacije UN realiziraju u našoj zemlji. Koordinatorica Sinanoglu istaknula je da UN ima izuzetno dobro saradnju sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Informirala je Džaferovića o reformi unutrašnje organizacije UN-a, čime će suštinski biti ojačano prisustvo ove organizacije u BiH.

Razgovarano je i o projektu Dijalog za budućnost, kojeg su zajednički inicirali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i UN, a koji bi u narednoj fazi trebalo da bude proširen na zemlje regije. Naglašeno je da je to pravi put za uspostavljanje dijaloga, vraćanje povjerenja među narodima i očuvanje stabilnosti u regiji.

Tema razgovora bila je i migrantska kriza, te potreba da se na tom planu dodatno unaprijedi saradnja vlasti BiH i UN-ovih organizacija. Sinanoglu je istaknula da UN trenutno osigurava smještaj za 3.000 od ukupno prisutnih oko 4.000 migranata u BiH.

Sinanoglu je pohvalila posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi UN-ovog programa održivog razvoja „Agenda 2030“.

Član Predsjedništva BiH Džaferović dao je punu podršku aktivnostima UN-a u našoj zemlji, izrazivši očekivanje da će saradnja na realizaciji svih zajedničkih projekata u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.