Džaferović: Sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Presuda Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja sramno kalkuliranje sa procentom odgovornosti i brojem žrtava za koje su krivi holandski vojnici, saopćio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako se navodi u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, holandski vojnici su bili odgovorni ali i dužni da štite sve stanovnike ”Zaštićene zone UN Srebrenica” i za to su imali mandat Ujedinjenih nacija.

”Prema tome, suodgovorni su i za sve žrtve, a ne samo za 350 njih koje su protjerali iz svog kampa i predali u ruke Mladićevim i Karadžićevim koljačima. Ta odgovornost je potpuna i ne može se izražavati u procentima”, kazao je Džeferović.

Naglasio je da odaje priznanje majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava na istrajavanju u potrazi za istinom i pravdom.

”S pozicije člana Predsjedništva BiH ću nastaviti da im pružam svaki vid podrške, pa tako i za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu”, stakao je Džaferović.

(RTV Slon/Fena)