16.7 C
Tuzla
23.05.2022.

Džaferović: Visoki predstavnik je donio odluku i to je sada zakon u BiH

Milorad Dodik je već odavno pokazao da je izgubio kompas, izjavio je danas novinarima predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović povodom Dodikovih reakcija i negodovanja nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt obustavio primjenu zakona izglasanog u Republici Srpskoj, koji je tom entitetu davao neustavne ovlasti za upravljanje državnom imovinom.

– Njegovo (Dodikovo) ponašanje svakog dana, što vrijeme više odmiče, postaje sve neuravnoteženije. Visoki predstavnik je donio odluku i to je sada zakon u Bosni i Hercegovini. Jedino taj zakon važi. Dodik i Dodici mogu da govore šta god hoće, taj zakon važi – za pravni promet, za pravni saobraćaj, za ukupni ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Svako onaj ko bi obavio transakciju nepokretnom imovinom suprotno zakonu koji je donio visoki predstavnik, izlaže se rizicima svih mogućih vrsta – od finansijskih šteta, krivičnih djela itd.; čitav je spektar negativnih mogućnosti po one koji bi slijedili Dodika u tom njegovom suludom i antidržavnom pothvatu – rekao je Džaferović.

Upitan postoji li ikakva mogućnost da se različita mišljenja o pitanju državne imovine “pomire” nakon odluke visokog predstavnika, Džaferović odgovara da postoje standardi objašnjeni u nekoliko odluka Ustavnog suda BiH, zbog čega nema potrebe za mirenjem bilo kakvih mišljenja već samo za primjenom standarda.

– Jer ako budemo vodili raspravu o sadržaju standarda, onda smo ušli u veliki problem. O standardima, principima, ne raspravlja se, oni se primjenjuju; pitanje je samo kada će ove snage što ne prihvataju te standarde, prihvatiti ih; to je pravo pitanje za Bosnu i Hercegovinu. Ustavni sud BiH je rekao šta je državna imovina, dao je definiciju, mora se u Parlamentarnoj skupštini BiH donijeti zakon kojim će se ova pitanja urediti – kazao je Džaferović.

Upitan da li te standarde prihvata i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te šta Džaferović očekuje od Vučićevog sastanka s visokim predstavnikom za BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH odgovara da predsjednik Srbije mora poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao što i on (Džaferović) poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

– A ovo je pitanje suverenitata, ni manje ni više od toga – naglašava predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Od sastanka Vučić – Schmidt on očekuje, kazao je, razumnu politiku ka relaksiranju situacije jer, kako napominje, nikome ne odgovara put destabilizacije.

– U januaru ove godine imali smo eskalaciju ove krize; mislim i na krizu vezanu za sigurnosne izazove – napade na povratnike, negiranje genocida, prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske itd. To je zabrinulo cijeli svijet. Cijeli svijet se digao na noge da pomogne Bosni i Hercegovini. Mislim da je mir i stabilnost u BiH od interesa za kompletan region pa i za samu Srbiju, tako bi trebalo da bude. Naravno, od interesa za kompletan zapadni Balkan i Evropsku uniju. Ne vidim drugog puta ni načina – Džaferovićeve su riječi.

On je ponovio više puta dosad izrečeni stav da je geostrateška, geopolitička konfiguracija zapadnog Balkana završena i da nema promjene granica, novih država ni razmjene teritorija.

– Postoje države koje postoje i na nama je da jedni druge poštujemo – zaključio je Džaferović podsjećajući i da postoji ptanje na relaciji Srbija-Kosovo odnosno Beograd-Priština, koje se rješava uz posredstvo Evropske unije i uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

– Ostaje nam, dakle, da poštujemo jedni druge, prvenstveno da poštujemo države i njihov suverenitet i teritorijalni integritet jer naši narodi žive u svim zemljama zapadnog Balkana – ističe Džaferović.

Ponavlja da je međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta elementarno, a nakon toga dolazi saradnja, ekonomska, kulturna i svaka druga, pa i saradnja među narodima na etničkom kulturnom planu, tradicijskom.

– To je pravi put za zapadni Ballan i konačno “ptice moraju izaći iz glave” onima što sanjaju drugačije – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Povodom najava da bi Ruska Federacija mogla napustiti Vijeće za provedbu mira, Džaferović, upitan za moguće refleksije, odgovara da Ruska Federacija vrlo nekritički podržava sve stavove koji dolaze iz Republike Srpske u Vijeće za implementaciju mira, što nije način kako treba raditi u Vijeću.

– Šta će biti s njihovim članstvom, pravo da vam kažem, ne znam – rekao je Džaferović na jedno od novinarska pitanja.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO