13.9 C
Tuzla
30.11.2023.

Džaferović: Zakon o nepokretnoj imovini RS nije stupio na snagu, odluka OHR-a je iznad njega

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džafeović podvukao je da Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske nije stupio na snagu jer ga je visoki predstavnik u BiH stavio van snage.

– Poruke iz RS-a su već nešto drugo, to je nečije ponašanje koje bi željelo da protumači da je Zakon stupio na snagu. Nije i neće jer je visoki predstavnik donio odluku kakvu je donio. On je suspendirao taj zakon – kazao je Džaferović gostujući na Federalnoj televiziji.

Napominje da bilo koja transakcija koja se sada napravi po tom zakonu za koji predsjednica RS-a Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrde da je stupio na snagu, bit će pravno ništavna.

– Ljudi se upuštaju u nešto s velikim stepenom neizvjesnosti, pravne nesigurnosti i naravno, svako ko bude postupao protivno odluci visokog predstavnika, on čini krivično djelo – povukao je.

Na pitanje kako postići dogovor o državnoj imovini, Džaferović je podvukao da postoje principi oko kojih nije moguće praviti kompromis, njih je potrebno usvajati, a ne praviti kompromise.

Postoji obaveza da se u Parlamentarnoj skupštini BiH u potpunosti primijene odluke Ustavnog suda o temi imovine, a Ustavni sud je vrlo precizno kazao šta je državna imovina, koje su vrste državne imovine, šta je to što je odraz suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

RTV SLON /FENA

Vezane vijesti

TUZLA