15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Džamija “Kralj Abdullah”: Održana centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletul-kadr

Centralna svečanost Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Tuzla povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr održana je u srijedu 27. aprila u Džamiji „Kralj Abdullah“.

Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je održao uvodno obraćanje, dok je vaz kazivao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Hafiz Huskanović istakao je značaj noći Kadr – noći koja je prekretnica za ljudski rod, za ummet Muhammedov, posebno ističući da je ovo noć Kur'ana, kao i prilika da preispitamo svoj odnos prema Kur'anu Časnom i iskreno dovimo Gospodaru da nam pomogne da unaprijedimo i poboljšamo svoje ibadete.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je govorio o vrijednosti noći Lejletul-kadr.

„Sve što je u ovoj noći vrijedno usmjreno je prema čovjeku, prema svima nama. Budimo predani Allahu, dž.š., a On će nam dati blagodati ove noći koja je bolje od hiljadu mjeseci“, poruči je okupljenim džematlijama muftija Fazlović te je istakao važnost dove, oprosta i nade.

„Muslimani u Bosni nikada neće izgubiti nadu. Bit ćemo čvrsti čuvari onoga što je naše. Bit ćemo bolji mu'mini i mu'minke. Bit ćemo jači u imanu i islamu. Čuvat ćemo naše vrijednosti i lijep odnos prema svim ljudima. U našim dovama večeras neka svoje mjesto ima i naša domovina Bosna i Hercegovina.“, kazao je Muftija. Posebno je iskazao radost što je i večeras, kao i tokom cijelog mjeseca ramazana, u našim džamijama veliki broj mladih.

Program je upotpunjen učenjem kur'anskih odlomaka i ilahijama, kao i zajedničkim nafila namazom koji je uslijedio poslije programa.

Lejletul-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja. Noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na Pravom putu.

POSLJEDNJE DODANO