Džindić: Ispunjenje obaveza FBiH je negdje na nivou 80 procenata

     

U okviru tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pod nazivom „Ispunjavanje obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice – status implementacije u Federaciji BiH“, prije sjedice je održan sastanak predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačom.

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Nermin Džindić je nakon sastanka izjavio novinarima da je na sastanku dogovoren način na koji će biti predstavljeno ispunjenje obaveza Bosne i Hercegovine prema Energetskoj zajednici.

Dodao je da je njegov prijedlog bio da su se sastanak ili sjednica trebli održati u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a ne na nivu Federacije, s obzirom na to da je BiH potpisnica sporazuma, „a da se svakako treba raspravljati o ovoj temi u smislu šta smo ispunili uime BiH“.

– Napravili smo čak i jednu komparaciju ispunjenja obaveza s entitetom Republika Srpska. Dakle, danas ćemo pokazati iz osam oblasti ili osam zakona, transponovanja osam zakona u zakonodavstvo BiH ili Federacije BiH, šta smo uradili i koliko smo procentualno ispunili obaveza – naveo je ministar Džindić.

Kaže da po nekim analizama koje su uradili u posljednjih mjesec dana, pripremajući se za današnju tematsku sjednicu Predstavničkog doma federalnog parlamenta, ispunjenje obaveza Ferderacije BiH je negdje na nivou 80 procenata.

Dakle, napomenuo je da imaju zastoj na implementaciji Zakona o električnoj energiji i gasu.