Džindić: Reorganizacija preduslov za opstanak i budućnost rudnika u FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je kako je reorganizacija i restrukturiranje osnovni preduvjet za opstanak i budućnost rudnika u Federaciji BiH.

Ministar Džindić usmenom je informacijom upoznao Vladu Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru o stanju u rudnicima ugljena u FBiH i aktivnostima provedenim posljednjih dana, a Vlada je potvrdila zaključke koje je dan ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

 

– Od 2009. do 2015. godine skoro svi rudnici nisu plaćali niti jednu marku poreznih obveza i to mora nekada doći na naplatu, a to je upravo sada ovo vrijeme. Ukupan dug prema Poreznoj upravi je 473 milijuna maraka, a samo rudnici Breza i Zenica su pola od toga – Zenica 141 milijun, a Breza 88 milijuna maraka – kazao je ministar Džindić.

 

Naglasio je kako do blokade ova dva rudnika ne bi došlo da su rudnici poslušali upute Porezne uprave FBiH, odnosno Županijskog ureda Porezne uprave u Zenici da se plaća trenutni dug, a da se za stari napravi reprogram te da se u skladu s mogućnostima dio duga plaća.

 

– Radnicima i rudarima se mora uplaćivati plaća i porezi i doprinosi koji sljeduju uz tu plaću, a oni direktori koji ne mogu takvu stvar ispuniti i riješiti, pošteno je da daju ostavku, a da mi nađemo nekoga tko će raditi taj posao i ispunjavati ono što vlada zada – kazao je ministar.

 

On je pozvao sve one koji su doveli do ovakvog stanja u rudnicima da daju ostavku.

 

– Slijedi nam reorganizacija koju moramo uraditi i zamijeniti osobe koje su na tom putu zaustavile takvu jednu vrstu reorganizacije – ustvrdio je ministar Džindić.