Džindić: Za sjednicu Skupštine dioničara RMU Banovići pozvano 1.325 poziva

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavio je da je Vlada Federacije BiH zakazala vanrednu sjednicu Skupštine dioničara rudnika mrkog uglja “Banovići“, koja će se održati 15. novembra u Sarajevu.

Za tu Skupštinu Vlada i resorno ministarstvo su poslali 1.352 poziva za sve dioničare, a adrese na koje smo poslali dobili smo iz Registra za vrijednosne papire i to je jedini zakonski relevantan izvor na koji mi šaljemo pozive. Čak smo za šezdesetak dioničara poslali na dvije adrese. Zato imamo dokaz i potvrdu da su svi primili poziv – rekao je Džindić.

Kaže da se razlog za održavanje sjednice odnosi na činjenicu da sjednica, koja je zakazana 27. novembra, nezakonita iz nekoliko razloga.

– Jedan je taj što je objavljeno četvrti a ne treći dan kako zakon kaže. Druga stvar zbog koje se dovodi u pitanju sjednica je nedostatak kvoruma što su i naveli u obrazloženju. To nije tačno, istina je da nije došao Odbor za glasanje. To su dvije različite teme i različita pravna akta. Vlada FBiH je 69 posto dioničar i kao takva ima pravo i ovo sve što smo uradili, uradili smo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Tako da ne stoje tvrdnje da je Vlada nije nešto uradila po zakonu – poručio je Džindić.

Podsjećamo, 50 malih dioničara RMU “Banovići” d.d. Banovići Općinskom sudu Sarajevo uputilo je prijedlog kojim traže zabranu održavanja 10. vanredne Skupštine dioničara RMU “Banovići” koja bi trebala biti održana 15. novembra.

Kako je naveo punomoćnik dioničara, advokat mr.sci. Damir Alić, “Vlada FBiH je suprotno pozitivnim zakonskim propisima, za dan petak, 15.11.2019.godine, zakazala 10 (desetu) vanrednu Skupštinu dioničara RMU “Banovići” d.d. Banovići, s ciljem donošenja Odluka koje direktno utiču na poslovno funkcionisanje ovog društva.”

Podsjećamo, prethodna sjednica Skupštine društva bila je zakazana 21. oktobar, ali odgođena zbog nedostatka kvoruma za održavanje iste. Na toj sjednici trebala su biti izabrana radna tijela Skupštine, a to podrazumijeva izbor predsjednika, dva ovjerivača, donošenje Odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora RMU Banovići zbog isteka mandata, te imenovanje novog nadzornog odbora. Međutim, sjednica je odgođena. Razlog za to je nedovoljan broj prisutnih, odnosno neispunjenje proceduralnih uslova.