21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

EBRD planira uvesti kreditnu liniju za proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira uvesti kreditnu liniju za proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini, koja će biti usmjerena na mala i srednja preduzeća.

Istaknuto je to danas u Sarajevu u povodu predstavljanja Izvještaja o tranziciji 2021-2022., pod nazivom „Digitalizacija, nadogradnja sistema: isplativost“, u čijem su fokusu aktuelna strategija EBRD-a, ključni programi i projekti, te infrastruktura koju je neophodno kreirati u toj oblasti.

Kako je Feni kazala direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl, u fokusu najnovijeg izvještaja jesu digitalizacija i različiti aspekti koje taj proces podrazumijeva.

Istaknula je kako mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini mogu imati značajnu korist od procesa digitalizacije, posebno, ukoliko su izvozno orijentirana.

– Ono što je važno napomenuti jeste da vlasti moraju poduzeti određene korake kako bi se unaprijedilo pružanje usluga u smislu e-vlade, uključujući i digitalnu infrastrukturu – potcrtala je Naessl.

Dodala je kako je sve to u funkciji osiguranja ambijenta u kojem bi bh. kompanije bile konkurentnije, “ali i kako bi opća populacija osjetila konkretnu korist”.

Naessl smatra kako je digitalizacija vladi/ama omogućava osiguranje višeg nivoa efikasnosti uz, istovremeno, ostvarivanje značajnih ušteda.

Na značaj procesa digitalizacije ukazala je i Michelle Brock, jedna od autorica prezentiranog izvještaja, navodeći kako je njegov sadržaj orijentiran na aktuelno stanje/presjek u tom pogledu.

– Ono što smo prvenstveno posmatrali jesu tzv. pokretači digitalizacije, odnosno preduvjeti koji moraju biti ispunjeni za taj proces, te presjek stanja u tom pogledu – kazala je Brock.

Ocijenila je kako u tom kontekstu Bosna i Hercegovina zaostaje za drugim zemljama zapadnog Balkana, iako je ostvarila napredak u poređenju s 2015. godinom.

U osvrtu na konkretnu situaciju u BiH, Brock ističe kako su propisi/regulativa i IKT-vještine (informacijsko-komunikacijske tehnologije), ključni pokretači procesa digitalizacije.

Neophodno je, kako nadalje navodi, osigurati okruženje koje će omogućiti da u zemlji ostanu mladi ljudi koji posjeduju IKT-vještine i na taj način smanjili, odnosno zaustavili “odljev mozgova”.

Izvještaji EBRD-a o tranziciji su jedan od instrumenata za iznalaženje odgovora na izazove održivog rasta i razvoja, te povećanje nivoa produktivnosti i konkurentnosti na tržištu, te eliminiranje negativnih ekonomskih trendova, uključujući kreiranje odgovarajuće infrastrukture i ambijenta za provedbu strukturnih reformi i osiguranje makroekonomske stabilnosti.

Kako je rečeno, EBRD na taj način nastoji pružiti podršku oporavku Bosne i Hercegovine i rješavanju preostalih tranzicijskih izazova u skladu sa reformskim naporima, a s fokusom na jačanje konkurentnosti i digitalne spremnosti privatnog sektora, stimuliranje inkluzije i unapređenje vještina, te promoviranje zelenih i održivih modela rasta.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!