Edukativna vježba – Kako reagovati u slučaju srčanog zastoja?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

O tome koliko je važno odmah reagovati u slučajevima srčanog zastoja, najbolji pokazatelj je da u Evropi tokom samo jednog dana od srčanog zastoja umre hiljadu osoba. Situacija nije ništa bolja u Bosni i Hercegovini, jer dnevno usljed zastoja srca umre 15 osoba. Samo jedna od pet osoba koje se zateknu u blizini osobe sa srčanim zastojem, reaguje i pokuša pomoći unesrećenoj osobi, a ostali to ne čine.

”Isključivo je razlog, boje se da neće učiniti nešto loše, da mu neće nauditi i zbog toga se ne usuđuju da priđu, da započnu, a samo na taj način možemo kupiti optimalno vrijeme koje je potrebno da bi sačuvali mozak od ishemije, da laici započnu sa mjerama bazične potpore, hitna će nastaviti sa mjerama napredne životne potpore”, kaže Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Kako navodi doktorica Kuluglija Memišević, cilj edukacije koja je danas organizovana za uposlenike RTV Slon je povećati broj osoba koje će reanimirati unesrećene, a da to nisu medicinski profesionalci, nego laici.

”Nama nije u cilju dobiti puls i disanje kod pacijenta koji je ostao bez znakova života ako je njegov mozak pretrpio ishemijska oštećenja. Cilj nam je da se na ovaj način uključi što više očevidaca, a ti srčani zastoji se dešavaju u preko 50 posto slučajeva u prisustvu očevidaca”, rekla je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Ova vježba organizovana je u okviru Svjetskog dana pokretanja srca, a aktivnosti traju već nekoliko dana.

”Smatram da svi mi trebamo se zapitati da li znamo osnove prve pomoći, da li ih se sjećamo iz vremena kad smo išli u školu, ili kada smo polagali vozački ispit. Nikad ne znamo ko se od nas može naći u situaciji da nam je potrebno to znanje, da li da pomognemo bliskoj osobi, voljenoj osobi ili čak potpunom neznancu. Zbog toga smo se rado odazvali pozivu Hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla da naučimo i prođemo obuku”, navela je Emina Husejnović, urednica programa RTV Slon.

Direktorica Marketing službe RTV Slon Albina Vicković ističe kako su danas stečene dobre vještine, te vjeruje da će naša ekipa u slučaju da se nađe u takvim situacijama moći i na taj način pomoći stanovništvu, građanima Tuzle i TK.

”Riječ je o vještinama koje zapravo u roku od dvije ili par minuta više mogu spasiti nečiji život, što je jako značajno i da u suštini nema drugu cijenu”, navodi Vicković.

U prethodnim danima ove edukacije organizovane su u velikom broju firmi na području grada, a aktivnosti se završavaju u subotu u Bingo City Centru. Tada će u periodu od 12 do 14 sati za građanstvo biti organizovana pokazna vježba, za koju se u Službi hitne medicinske pomoći nadaju da prisustvovati veliki broj Tuzlaka i da će im moći prenijeti važnost reanimacije.