”Eko-zeleni”: Priroda je ugrožena, nesavjesni pojedinci narušavaju harmoniju okoliša

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

”Eko-zeleni”- društvo za zaštitu prirode poziva stanovništvo, a posebno posjetioce prirode, izletnike naših rudina, rijeka, strmih livada, visova, dakle lijepih krajolika izletišta-eko-turističkih destinacija da povedu više računa o potrebi ekološke kulture boravka u prirodi jer smo svjedoci da u navedim prirodnim destinacijama imamo značajnu količinu krutog i mješanog otpada koji ostavljaju nesavjesni pojedinci nakon uživanja i boravka u prelijepoj prirodi našeg zavičaja, stoji na početku saopćenja Eko zelenih.

”Potrebno je da svaki posjetilac prirode nakon boravka u prirodi bude korektan i poštovalac PRIRODNOG, da iza sebe ostavi samo ljepšu prirodu, a ne narušeniju harmoniju okoliša. Posjetili smo neke naše krajolike i zaista utvrdili  ugroženost prirode prisustvom praznih plastičnih boca, konzervi , papira i slično. Nije pošteno od pojedinaca uzimati od prirode, a njoj ne vraćati  više pozitivno. Ne ponižavajmo i ne vrijeđajmo prirodu. Nisu slučajno klimatske promjene na Planeti; oluje,klizišta,nevrijeme,,vjetrovi i slično. Uzrok je zasigurno loše ponašanje današnjeg antroposa-čovjeka na Planeti, odnosno njegovo ”divljanje”, nerazumijevanje prirode i ponižavanje prirode, a sebe još uivjek nazivamo ”humanim” bićem, pametnim i civiliziranim čovjekom. Zašto živimo u ”sukobu” s prirodom.

Vrijeme je za uvođenje telefona na koji je moguće prijaviti one koji ugrožavaju prirodu?!

Poštujmo prirodi jer smo dio Nje. Priroda ne prašta. Niko ne želi biti ponižen. Odlaganje krutog i organskog otpada treba biti u skladu sa općinskom Odlukom o komunalnom redu i Zakonima(set zakona usvojenim od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma). Također, planirajmo da izvedemo masovne ekološke akcije”Očistimo naša izletišta”,a isto tako pozivamo rukovodstva Mjesnih zajednica općine da komisijski utvrde ugroženost prirode kada je u pitanju zaštita okoliša -prisustvo otpada ili pojava požara ili nezakonita sječa šume. Treba nam prevencija i ekološka svijest odnosno ekoedukacija.Izvorišta voda su nam sve slabija. Prijeti nam žeđ.Zaštitimo šume. Inspekorat pozivamo da identifikuje one koji ugrožavaju naše rijeke, planine i okoliš u cjelosti.

Tražit ćemo od nadležnih uvođenje ekološke policije i ”zelenog ”telefona na koji možemo prijaviti one koji ugrožavaju prirodu. Moguće je uvođenje i videonadzora nad izletištima i rijekom Sprečom.

 Čuvajmo prirodu…uz ekologizam,,Rijeke ne treba čuvati od ljudi,vežć učiti ljude da poštuju i vole rijeke’‘..Srećni i zdravi bili…” – saopćili su Eko-zeleni.