31 C
Tuzla
18.07.2024.

Ekonomski oporavak BiH će biti dugotrajan

Najnoviji podaci o stanju broja zaposlenih radnika u FBiH pokazuju da će ekonomski oporavak biti dugotrajan i koliko je bilo bitno donijeti pravovremene i ozbiljne pakete pomoći privredi, a ne ekonomijom se baviti nakon pandemije COVID-a, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Od kraja juna ove godine nije došlo do porasta zaposlenosti u FBiH. Bilo je blagih oscilacija, ali u suštini neko vrijeme nema značajnog rasta. Za 45 dana je nezaposlenost u FBiH porasla za gotovo 27.000. Danas nakon 90 dana, od ovog broja ponovno je zaposleno 9.627 radnika ili nekih 36%. Bit će veliki uspjeh ukoliko do kraja ove godine uspijemo vratiti 50% otpuštenih radnika sa dosadašnjim mjerama”, ističe on.

Neki će reći da je to zbog sezonskih ugovora u školstvu, ali ustvari velika i dalje neizvjesnost vlada šta će biti na jesen i zimu.

“Sjetite se sada mojih svakodnevnih apela iz marta ove godine, za formiranje kriznog ekonomskog štaba, da se donesu hitne mjere pomoći privredi i radnicima i da se ekonomski i zdravstveni aspekt pandemije trebaju ići zajedno”, podsjeća Hadžić.

Mišljenja je kako moramo požuriti da čim prije krenemo u pravi oporavak ekonomije, jer nam se stalno povećava broj penzionera, radna snaga nam je sve starija, a mladi su masovno napuštali BiH prije pandemije.

“Nemamo jednostavno više vremena za razne eksperimente i uvjeravanja kako nam je divno, a dovoljno je da se okrenemo oko sebe i uvjerimo se u stvarno stanje“, zaključuje on, piše Akta.ba

 

Vezane vijesti

TUZLA