Eksperti iz Velike Britanije u Tuzli: Spriječiti ilegalne radnje nad kulturnim dobrima

Eksperti iz Velike Britanije u Tuzli: Spriječiti ilegalne radnje nad kulturnim dobrima

Objavio: -

Ugledni britanski profesori Helen Walasek i Yuri Stoyanov boravili su u dvodnevnoj posjeti Tuzli odnosno Centru protiv krijumčarenja umjetninama. Helen Walasek je kao član komisije Vijeća Evrope 1995. godine, utvrdila stanje kulturnih dobara. Došlo se do zaključka da je stanje u muzejima i galerijama izuzetno loše, u kadrovskom, finansijskom i profesionalnom smislu.

U detaljnim razgovorima oko aktivnosti pomenutog Centra, gosti iz Velike Britanije upoznati su sa dosadašnjim radom ove organizacije na polju zaštite kulturnih dobara i borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama. Dogovoreni su i daljnji pravci saradnje za realizaciju projekata u preventivnim, teoretskim, operativnim i praktičnim aktivnostima, koji bi poboljšali izuzetno lošu sliku o Bosni i Hercegovini, kao geopolitičkom prostoru, koji služi kao tranzitna ruta za razgranatu mrežu krijumčarenja umjetnina, ali i području koje je u posljednje tri decenije osiromašeno za desetine hiljada pokretnih kulturnih dobara i umjetnina, iz muzeja, galerija, sakralnih objekata, ali i privatnih kolekcija.

Zaključeno je da će u rješavanju ovog značajnog, ali zapostavljenog problema u cilju njegovog rješavanja formirati širu platformu koja će uključivati ne samo nevladin sektor, nego i predstavnike nadležnih ministarstava na svim nivoima vlasti, ali i međunarodnih institucija koje u opisu svog djelovanja imaju obavezu rada na suzbijanju ilegalnih aktivnosti kulturnim dobrima, navodi se u saopćenju iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

Inače, Helen Walasek je saradnica Bosanskog instituta u Engleskoj, a kao rezultat njenih višegodišnjih istraživanja nastala je izuzetno značajna studija pod nazivom ”Bosnia and the destruction of cultural heritage” objavljena u Londonu, 2015. godine.