Elektroprivreda BiH predstavila šest novih električnih vozila i punionica

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Elektroprivreda BiH prepoznala je sektor elektromobilnosti kao jedan od strateških pravaca razvoja elektroprivredne djelatnosti, pa je u proteklom periodu realizovala nekoliko značajnih aktivnosti kako bi našu zemlju priključila svjetskim trendovima. Kroz projekat elektromobilnosti već je izrađena sveobuhvatna studija, nabavljena električna vozila te instalirane punionice čime je Elektroprivreda BiH postala vodeća kompanija na polju elektromobilnosti u našoj zemlji.

“Elektroprivreda BiH je prepoznala važnost razvoja elektromobilnosti u BiH, te je nakon prve punionice pred zgradom Direkcije u Sarajevu, instalirano novih šest AC punionica uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica. Punionice su javnog karaktera, a u promotivnoj fazi, punjenje je besplatno za sve vlasnike električnih vozila.EP je obogatila svoj vozni park sa šest novih čisto električnih vozila koje će se koristiti u našim podružnicama” – istakao je mr.sci. Adnan Bosović, član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH.

Sa ukupno osam automobila na električni pogon i sedam AC punionica JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, lider je u razvoju elektromobilnosti u BiH. Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH, smanjenje emisija CO2, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH.

„Ovakav angažman naše kompanije, kao najvećeg proizvođača, distributera i snabdjevača električnom energijom u našoj zemlji, je u neku ruku logičan jer, elektromobilnost predstavlja novi izvor potražnje za ovim energentom, što s naše strane mora biti pravovremeno anticipirano i omogućeno“ – kazala je dr.sci. Suada Penava rukovodilac tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH.

Kako bi Bosna i Hercegovina adekvatno pratila razvoj ove oblasti u zemljama EU, potrebna je uspostava podržavajućeg regulatornog okvira koji uključuje domen carinske i poreske politike, prostorno planiranje i gradnju, priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu kao i mjere subvencioniranja kupovine električnih vozila.

Kroz angažman u Udruženju za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH, predstavnici EPBiH aktivno učestvuje u pokretanju inicijativa za dopunu i izmjenu regulative iz navedenih oblasti s ciljem stvaranja potrebnih administrativnih i tehničkih pretpostavki za veće korištenje električnih vozila i izgradnju infrastrukture za njihovo punjenje