33 C
Tuzla
17.07.2024.

Elzina Pirić je nova predsjednica PDA

Dosadašnji predsjednik Pokreta demokratske akcije Mirsad Kukić je, nakon izbora predsjednika i zamjenika predsjednika Glavnog odbora PDA na konstituirajućoj sjednici ovog najvišeg organa stranke, te izbora potpredsjednika PDA i članova Predsjedništva, kao i generalnog sekretara, podnio ostavku i za novog predsjednika PDA imenovao Elzinu Pirić, dosadašnju zamjenicu predsjednika.

“Razlog za podnošenje moje ostavke je svima poznat i vezan je za isključivo za sankcije State Deparmenta koje sve mi moramo poštovati i uvažavati. Mirsad Kukić je svoj patriotizam, ljubav i odanost prema državi Bosni i Hercegovini pokazao 1992. godine, što pokazujem i danas. Ništa nisam uradio zbog čega bih se stidio, saginjao ili okretao glavu. I dalje sam spreman odreći se svog daljeg javnog djelovanja kada riješe pitanja Ustava, Izbornog zakona i domova naroda, da ne dolazi do majorizacije i mostarizacije” kazao je Kukić.

Naglasio je da ostavkom još jednom dokazuje svoj patriotizam, te da džentlmenski baca rukavicu u lice svim liderima protivničkih stranaka, kako onima koji se nalaze na američkoj listi, tako i onima koji će uskoro biti na istoj.

“Jasno im poručujem da se i oni ponašaju patriotski, a to znači da se u interesu građana, naroda i države BiH, moraju povući sa određenih funkcije i dokazati da su interesi države ispred svih drugih interesa” poručio je dosadašnji predsjednik.

Novoimenovana predsjednica PDA Elzina Pirić istakla je da je ostavka Mirsada Kukića, pored patriotizma, i znak poštovanja Sjedinjenih Američkih Država, koje Kukić pominje kao najvećeg prijatelja BiH, što  direktno pokazuje ovim činom.

“Sigurna sam da ne mogu biti adekvatna zamjena dr. Kukiću, niti to može bilo ko od nas, jer životno iskustvo ovog čovjeka predstavlja materiju koju nije lako naučiti. Ono što mogu i moram jeste dati obećanje da ću uložiti vanljudske napore da očuvam i razvijam ovaj politički pokret, te da ćemo zajedničkim snagama, nastaviti putem koji je dr. Kukić trasirao,” kazala je u svom obraćanju Pirić, koja je u istoriji naše države jedina žena koja se našla na čelu neke političke stranke.

Na konstituirajućoj sjednici, za predsjednika Glavnog odbora i zamjenike predsjednike izabrani su Jakub Suljkanović, odnosno Sanela Jurišić i Džejna Nahić.

Za potpredsjednike PDA izabrani su Azra Pašalić, Nesib Serhatlić, Mujo Puzić i Senad Alić, dok su u sastav Predsjedništva PDA ušli Jakub Suljkanović, Mensur Galjić, Suad Salibašić, Jusuf Čahtarević, Husein Topčagić, Said Muhić, Nijaz Mezetović i Fetah Hujdur. Za generalnog sekretara stranke izabran je Samir Imamović, dosadašnji vršitelj ove funkcije.

 

Vezane vijesti

TUZLA