5.5 C
Tuzla
09.12.2022.

Energetska efikasnost: Prenos stalnih sredstava na 27 krajnih korisnika

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, odobrila da krajnjim korisnicima budu prenesena stalna sredstva na objektima u iznosu od 14.278.470,21 KM s PDV-om, a nabavljena u okviru provedbe projekta “Eneregetska efikasnost u BiH – dodatno finansiranje”.

Sredstva će biti prenesena na 27 krajnjih korisnika u FBiH, odnosno 17 škola, tri fakulteta, šest zdravstvenih ustanova i jednu policijsku akademiju.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaduženo je da, na osnovu ove odluke, s krajnjim korisnicima sačini ugovore o prenosu stalnih sredstava, a raniji korisnici da dodijeljena stalna sredstva i izvršene građevinske radove knjigovodstveno evidentiraju, saglasno računovodstvenim propisima u FBiH.

Na prijedlog istog federalnog ministarstva, Vlada je donijela i Odluku o uspostavljanju softverskog alata za izračun energetskih karakteristika zgrada u postupku provođenja energetskog audita (analizira postojeće potrošnje i energetskog svojstva zgrade, te određivanja isplativosti investicije i mjere uštede energije) koji će biti primjenjivan u FBiH.

POSLJEDNJE DODANO