-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Energetski stručnjaci početkom naredne sedmice o izazovima energetske tranzicije u BiH

Predstavnici triju elektroprivreda u Bosni i Hercegovini i brojni stručnjaci iz oblasti energetike potvrdili su učešće na okruglom stolu posvećenom energetskoj tranziciji u BiH najavljenom za početak iduće sedmice.

Okrugli sto o temi ”Tranzicija energetskog sektora u BiH” organizuje Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) s ciljem da se kroz niz prezentacija i diskusiju učesnika analizira i učestvuje u rješavanju izazova tog procesa kako bi doprinijeli najnovijim inovacijama i rješenjima.

Energetski sistemi širom svijeta prolaze duboke promjene. Prelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije događa se kroz energetsku tranziciju. Najvažnija velika promjena koju prolaze energetski sistemi je dekarbonizacija. To je postupna promjena strukture proizvodnih kapaciteta električne energije, koja se odigrava uz povećavanje udjela iz obnovljivih izvora, prije svega iz sunca i vjetra. Bosna i Hercegovina, naglašavaju iz BHK CIGRE, mora pratiti te nove svjetske trendove.

– Dok polako izlazimo iz pandemije, naša inženjerska zajednica ponovo stavlja u fokus hitnu potrebu za energetskom tranzicijom i dekarbonizacijom. Najavljeni okrugli sto predstavalja značajan događaj jer obuhvata ključna pitanja vezana za energetsku tranziciju, pri čemu je poseban naglasak dat na period do 2030. godine, s pogledom do 2040. godine – navode iz BHK CIGRE.

Za taj skup pripremljene su stručne i naučne analize o uticaju tranzicije na privredni razvoj Bosne i Hercegovine, diverzifikaciji proizvodnog portfolija energetskog sektora u cilju dekarbonizacije, trenutnim i budućim uslovima za realizaciju ovog poduhvata, razvoju tržišta, inovacijama i razvoju kompetentnosti. Uz to, struka će odgovoriti na pitanje šta još i šta sve treba učiniti na povećanju energetske efikasnosti i kakav je to pravni i regulatorni okvir neophodnom za uspjeh energetske tranzicije.

– Autori tih promišljanja su predstavnici tri elektroprivrede ( Mustafa Musić, .Drago Bago i dr. Željko Ratković), eksperti iz energetike Mirza Kušljugić, Ognjen Marković, Goran Krstović, Ajla Merzić i uime Ministarstva vanjse trgovine i ekonomskih odnosa Admir Softić – navode iz BHK CIGRE.

Uoči tvog skupa predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić je najavio i skoru raspravu o tim pitanjima sa proizvođačima energetske opreme, također ključnih aktera u tom generacijskom poduhvatu.

Okrugli sto ”Tranzicija energetskog sektora u BiH” bit će održan u ponedjeljak, 9. maja u Sarajevu.

RTV Slon/Fena

 

Vezane vijesti

TUZLA