Epidemija trovanja hranom u Srebreniku, hospitalizirano deset osoba

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Deset osoba, petoro djece, te petoro odraslih osoba hospitalizirani su u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla nakon što su konzumirali hranu u objektu brze prehrane Fresh u Srebreniku. U domove zdravlja u Tuzli, Srebreniku, Gradačcu u Gračanici javilo se 70 osoba sa simptomima trovanja hranom.

“Do 12 sati danas u Klinici je hospitalizirano ukupno deset bolesnika, od toga su djeca petoro, odrasli petoro a 36 pacijenata je ambulantno pregledano. Neki od njih su prošli kroz dnevne bolenice, dobili su adekvatnu terapiju i vraćeni su na kućno liječenje.”, kazao je prof.dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Profesor Ahmetagić tvrdi da su ljekari u Prijemnoj ambulanti Klinike za zarazne bolesti saznali od pacijenata da su u Srebreniku u objektu brze prehrane Fresh konzumirali različitu hranu, uključujući donere, sendviče, a najveći dio njih je potvrdio da je konzumirao i majonezu.

“Pacijenti koji su primljeni jučer u toku dana su sa povišenom temeraturom, velikim brojem stolica. Neki od njih još uvijek imaju bolove u stomaku, ali su svi izvan životne opasnosti.”, dodao je prof. Ahmetagić.

Zbog svega navedenog, federalni sanitrani inspektor obavio je detaljan inspekcijski nadzor, te su uzeti uzorci hrane za mikrobiološku analizu. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, ugostiteljskom objektu za koji se sumnja da je izazvao trovanje izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti do momenta okončanja postupka. Iako još uvijek nema zvanične potvrde šta je uzrok trovanja hranom pacijenata, svi simptomi idu u prilog tome da je riječ o bakterijskom trovanju hranom tj. salmoneloza. Na području grada Srebrenik zvanično je proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom. Ono što je karakteristično za epidemije ovog tipa, kako tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo TK jeste da nastaju naglo, ali ne traju dugo, maksimalno do pet dana.