Epidemija trovanja hranom u TK: Oko 70 osoba javilo se u službe Hitne pomoći

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ukupno 22 pacijenta iz nekoliko općina sa područja Tuzlanskog kantona javili su se na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla zbog simptoma koji upućuju na trovanje hranom.

Kako je za RTV Slon potvrđeno iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, na Kliniku za infektivne bolesti javilo se 17 pacijenata, od kojih je devet nakon pregleda i obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam osoba zadržano na daljnjem liječenju.

 

Također, jutros se na Kliniku za infektivne bolesti javilo još pet pacijenata sa istim simptomima, međutim svi su nakon pregleda i obrade pušteni na kućno liječenje.

Kako saznajemo, do trovanja kod ovih osoba došlo je nakon konzumiranja hrane u jednom objektu brze prehrane koji se nalazi na području općine Srebrenik.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, epidemiolog dr. Blaško Topalović za RTV Slon kazao je da je „prema izvještaju higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srebrenik došlo do povećanog broja oboljelih osoba zbog trovanja hranom u jednom ugostiteljskom objektu u Srebreniku. Na osnovu preliminarne prijave epidemije Zavod za javno zdravstvo TK je na osnovu toga obavijestio Ministarstvo zdravstva TK o navedenoj situaciji, a s tim u vezi i davanje saglasnosti za proglašenje epidemije. Istovremeno je hitnim telefonskim putem obaviješten Zavod za javno zdravstvo FBiH o navedenoj situaciji, a potom i pismenim putem. Na osnovu izvještaja higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srebrenik i Klinike za infektivne bolesti, navodi se da se javila ukupno 71 osoba koja je oboljela. Najveći broj njih obrađen je u hitnim službama Doma zdravlja Srebrenik, Gračanica, Gradačac i Tuzla. Od upućenih pacijenata na UKC-u Tuzla osam osoba je hospitalizovano, a devet vraćeno na kućno liječenje. Obzirom da ne postoji sanitarni inspektor na području Srebrenika, Gradačca i Gračanice koji je ovlaštena osoba za nadzor nad provedbom protivepidemijskih mjera prema mojim informacijama Federalni sanitarni inspektor će uz pomoć zaposlenika Zavoda za javno zdravstvo i HESA Srebrenik provesti zakon. Nadzor nad oboljelim kao i mogućim novim slučajevima provode nadležne službe i prate epidemiološku situaciju“.