Epidemiolog Zhong: Epidemija koronavirusa mogla bi biti okončana do aprila

GUAGZHOU, CHINA - JANUARY 22: Citizens wear masks to defend against new viruses on January 22,2020 in Guangzhou, China.The 2019 new coronavirus, known as "2019-nCoV", was discovered in Wuhan virus pneumonia cases in 2019, and the virus was transmitted from person to person. Currently, confirmed cases have been received in various parts of the world. ( Stringer - Anadolu Agency )
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Epidemija koronavirusa doživljava vrhunac u Kini u ovom mjesecu i mogla bi biti okončana do aprila, izjavio je u utorak visoki vladin medicinski savjetnik, u posljednjoj procijeni epidemije koja je potresla svijet.

U intervjuu za Reuters, Zhong Nanshan,  83-godišnji epidemiolog koji je postao slavan po borbi protiv epidemije SARS-a u 2003., izrazio je žaljenje zbog smrti doktora Li Wenlianga koji je preminuo prošle sedmice nakon što je bio ukoren zbog izražavanja uzbune u javnosti.

Zhong je, međutim, izrazio optimizam da će epidemija uskoro početi da jenjava, dok je broj novih slučajeva već u opadanju u nekim mjestima.

Vrhunac bi trebao doći sredinom ili krajem februara, nakon čega bi trebalo uslijediti stagniranje i pad, kazao je Zhong, zasnivajući svoju prognozu na matematičkom modelu, nedavnim dešavanjima i akcijama vlade.

–  Nadam se da bi ova epidemija mogla biti okončana u aprilu – izjavio je on u Univerzitetskoj bolnici u Guangzhou, gdje je liječeno 11 pacijenata od koronavirusa, prenosi Reuters.