Epidemiološka situacija u TK se pogoršava: BUDIMO ODGOVORNI!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Epidemiološka situacija pogoršava se iz dana u dan. Na području našeg kantona sve je više novozaraženih osoba. 26 novozaraženih korona virusom na području TK evidentirana su u posljednja 24 sata. Situacija na području našeg kantona, gora je nego u samom jeku pandemije, kada smo imali 54 pozitivne osobe. Iako nisu na snazi restriktivne mjere, kakve su bile tokom stanja prirodne nesreće, na građanima je da BUDU ODGOVORNI.

Budući da na snazi nisu restriktivne mjere, da je situacija normalizovana, više ne moramo ostati kući, ali kako i dalje čuvati javno i svoje zdravlje? 

Zapravo, odgovor je vrlo jednostavan, poštivati nove (stare) mjere isto, ako ne i više nego do sada.

Četiri pravila zlata su vrijedna:

  • Nošenje zaštitnih maski i rukavica na javnim mjestima
  • Izbjegavanje okupljanja ili grupisanja više osoba ili većih grupa ljudi
  • Držanje distance od najmanje 1,5 metra
  • Održavanje lične i higijene prostorija i sanitarnih prostorija uz redovno pranje ruku u trajanju od najmanje 20 sekundi i upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Produžavanje vanrednog stanja, uzrokovalo je mnogobrojne probleme u ekonomiji. Prijetio je totalni krah ekonomije, nova kriza. Podaci o broju nezaposlenih taođer su alarmantni. Na dan 30. aprila 2020. u Bosni i Hercegovini je bilo 419.582 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba povećan je za 21.312 osobe ili 5,35 posto, rečeno je danas iz Agencije za zapošljavanje BiH.

Ne dozvolimo da nam se sve ovo ponovi!

Sačuvajmo svoje, i zdravlje svih nas. BUDIMO ODGOVORNI, POŠTUJMO PRAVILA!

Vaša RTV Slon!