Epilog poplava u BiH: Povišen vodostaj Bosne u Doboju, u Sarajevu voda srušila most, u TK situacija zadovoljavajuća

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dvije osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu, „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Dobrinja kod Visokog i „Ćamil Sijarić“ iz Nemile kod Zenice, zbog poplava u tom kantonu, sutra se neće odvijati nastava – kazao je u izjavi za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mensur Sinanović.

– Direktori te dvije škole obavjestili su nas da, zbog sigurnosti djece, sutra neće raditi. Dobrinja je problematična zbog mosta, kojim djeca dolaze u školu, a u nemilskom kraju su poplave na putnim komunikacijama, ali i klizišta na nekim dijelovima, uzrok odgađanja nastave – ističe ministar Sinanović.

Nada se da će  se zbog prestanka padavina smanjiti i dotok vode u korita rijeka te da će ostale škole sutra normalno radi.

Pod vodom i Sarajevo

Do urušavanja mosta čija izgradnja nije završena došlo je usljed porasta vodostaja rijeke, a što je rezultat obilnih padavina i topljenja snijega.
Foto: Klix.ba

Nema razloga za paniku

Federalna uprava civilne zaštite danas je tokom cijelog dana bila na terenu.

“Danas smo cijeli dan bili na terenu, mnogo je problema, imamo i jako puno smeća koje nas sputava odnosno koje pravi dodatnu štetu. Za sada mogu kazati da smo dosta stvari i prevenirali, možemo reći da nema razloga za paniku.” – kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Vodostaj Bosne u porastu

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju iznosi 320 centimetara, što je 20 cm iznad kote redovne odbrane od poplave.

Zasad nema izlijevanja, saopćeno je iz Civilne zaštite Republike Srpske.

U Tuzlanskom kantonu situacija zadovoljavajuća

Što se tiče Tuzlanskog kantona, situacija je zadovoljavajuća.

Kako su nam kazali iz Kantonalne uprave civilne zaštite, jedine prijave su dobili iz Gračanice. Na Karanovcu, mjernom mjestu rijeke Spreče, trenutno je oko 24 hektara priobalnog zemljišta pod vodom. Kada je u pitanju HA Modrac, voda po satu raste oko dva cm, ali kako nam je kazao dežurni operativni, za sada nema opasnosti od poplava.