25 C
Tuzla
30.09.2022.

Erdogan: Turska pridaje veliku pažnju miru, prosperitetu i stabilnosti BiH

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je da su odnosi Turske i BiH na izuzetnom nivou te da osim političkih, vojnih i ekonomskih odnosa, historija, kultura i ljudske veze čine te odnose još čvršćim.

Erdogan je kazao da su na održanim sastanci razgovarali o koracima koje mogu poduzeti za unapređenje odnosa.

Također je podsjetio da će se 2. oktobra u BiH održati Opći izbori te je dodao da je njegova posjeta pred izbore od velike važnosti za njih.

Erdogan je naglasio da Turska pridaje veliku pažnju miru, prosperitetu i stabilnosti BiH, kao i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

– BiH u narednom periodu očekuje intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori koji će biti održani u BiH budu transparenti i konstruktivni i to nije važno samo za BiH već i za cijelu regiju – kazao je.

Promoviranje izborne atmosfere koja će doprinijeti prosperitetu zemlje, dodao je, posebno je važno za mir i stabilnost BiH.

– Želim da izborni rezultati budu od koristi za cijelu BiH uz suglasnost strana i još jednom ponavljam da će Turska dati sve od sebe da se prevaziđu problemi u BiH – kazao je Erdogan.

Pojasnio je da su na sastancima razgovarali šta mogu uraditi da unaprijede bilateralnu trgovinu koja je dosegla 876 miliona dolara, uz povećanje od skoro 35 posto u odnosu na prošlu godinu, te da veliku važnost pridaju i izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd.

Naglasio je da su mu kolege ukazale na probleme u vezi tog projekta posebno u vezi nekih finansijskih aktivnosti, te je istakao da su generalnom direktoru Ziraat banke ukazali kako da se što prije otklone problemi.

– To je mirovni projekt koji će povezati ne samo zemlje regije, već i narode i vjerujem da smo ovom posjetom dali novi zamah tom strateškom projektu – istakao je.

Erdogan je kazao da Turska nastavlja pružati razvojnu pomoć bez osporavanja te da rade na tome da građani BiH i Turske mogu putovati sa ličnim kartama između dvije zemlje.

– Donijeli smo tu odluku i naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati potrebne procedure – kazao je i dodao da će takav sporazum potpisati sutra i sa Srbijom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Dočekan uz vojne počasti, Erdogan je održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO