25 C
Tuzla
02.07.2022.

Escobar: Fokus razgovora s liderima u BiH na prijeko potrebnim reformama

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima ‘Trojke’, odnosno s predsjednicima Naroda i Pravde i Naše stranke, Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom, te predstavnikom Socijaldemokratske partije (SDP), Sašom Magazinovićem.

Kako je objavila Amabasada SAD-a u BiH na službenom Twitter nalogu fokus razgovora bio je na prijeko potrebnim reformama koje je potrebno provesti sada više nego ikada.

– Drago mi je razgovarati s predstavicima Naroda i Pravde, Naše stranke i SDP-a o tome kako pokreću Kanton Sarajevo naprijed – kazao je Escobar.

Escobar je doputovao u BiH kako bi s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini razgovarao o aktualnim temama.

Njegova posjeta dolazi dan nakon što je State Department uveo sankcije ministru zdravstva Republike Srpske Alenu Šeraniću jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje, a koji je predviđao formiranje entitetske agencije za lijekove.

Sankcioniran je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zbog blokade funkcioniranja Federacije BiH jer novi saziv Federalne vlade nije formiran od općih izbora 2018. godine.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO