21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

EU do sada za rješenje migrantske krize u BiH uplatila 70 miliona eura

Delegatkinja Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) zatražila je odgovore koliko je od 2016. godine do sada BiH primila sredstava iz različitih izvora kao pomoć za rješavanje migrantske krize.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) kazao je da postoje namjenski računi otvoreni na ime pomoći BiH u rješavanju migrantske krize te je potvrdio da je na taj račun Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice do sada uplaćeno 781.845 KM.

Također na namjenski račun Ministarstva sigurnosti uplaćeno je 1.190.258 KM, a pored pred toga Vlada Češke Republike uplatila je oko 1,8 miliona KM, a nadležna ministarstva unose aplikacije u Jedinstveni račun trezora.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (Stranka demokratske akcije – SDA) potvrdio je mu je na jučerašnjem sastanku o migracijama, na kojem su prisustvovali predstavnici međunarodnih organizacija, rečeno da je Evropska unija od početka krize u BiH uplatila 70 miliona eura.

– Ta sredstva se uplaćuju na račun Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ona se troše za plaćanje i iznajmljivanje prostora za smještaj migranata, isplatu plata  uposlenicima te za nabavku hrane, higijenskih potrepština i lijekove – pojasnio je.

Naglasio je da nema podatke o drugim međunarodnim donatorima, ali je najavio da će pisanim putem dostaviti sveobuhvatnu informaciju delegatkinji Majkić.

Vezane vijesti

TUZLA