EU finansira tri projekta namijenjana borbi protiv korupcije u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Evropska unija finansirat će tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 miliona eura, u okviru tekuće podrške Bosni i Hercegovini (BiH) u području vladavine prava.

Radi se o projektu “Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije – IPAK”,  vrijednosti  750.000 eura, koji će osigurati pomoć tijelima i ostalim nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima u BiH kako bi se tom izazovu pristupilo na jači i angažiraniji način.

Drugi od projekata, danas biti predstavljen u Sarajevu, je projekat “EU4Justice – podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, vrijedan 2,2 milliona eura, prenosi Fena.

Ovaj projekat provodi se u saradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI) s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje saradnje između krivičnog pravosuđa.

I treći projekt nazvan  “EU podrška protiv korupcije u BiH”, vrijednosti  500.000 eura, provodit će Transparency International, a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.