EU kupuje dodatnih 100 miliona doza vakcina Pfizer/BioNtech

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Evropska unija kupit će dodatnih 100 miliona doza vakcina Pfizer i BioNTech, čime će ukupna nabavka iznositi 300 miliona doza, rekla je u utorak predsjednica Ervopske komisije Ursula von der Leyen.

“Odlučili smo uzeti dodatnih 100 miliona doza vakcina BioNTech / Pfizer, koje se već koriste za imunizaciju ljudi širom EU-a”, napisala je na Twitteru.

“Stoga ćemo imati 300 miliona doza  te vakcine, koja je ocijenjena kao sigurna i učinkovita”, dodala je von der Leyen.

Plan dolazi nakon što su se neki od kandidata za vakcinu koje je naručila Evropska unija suočili s neočekivanim kašnjenjima u kliničkim ispitivanjima, prisiljavajući Uniju i druge bogate države da se oslanjaju na vakcine drugog proizvođača u odnosu na prvotni plan.

Vakcina Pfizer/BioNTech, prva protiv COVID-19 koju su odobrili zapadni regulatori za lijekove, uvodi se u mnoge zemlje, uključujući Britaniju i Sjedinjene Države.

Prema ugovoru s EU, dvije su se kompanije obvezale na brzu isporuku 200 miliona doza po cijeni od  15,5 eura po komadu, rekli su dužnosnici EU u novembru Reutersu.

Dodatnih 100 miliona doza isporučit će se po istoj cijeni, ali s vremenskim rasporedom o kojem će se pregovarati, rekli su dužnosnici EU.

Očekuje se da će svih 300 miliona doza biti isporučeno 2020. i 2021. godine, rekao je Pfizer / BioNTech u izjavi od utorka.

“Dodatnih 100 miliona doza isporučit će se 2021. godine, podržavajući kampanje vakcinisanja, započete prije dva dana u svih 27 država članica”, rekao je izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

S 450 miliona stanovnika EU se sada oslanja na 200 miliona Pfizerovih doza koje su naručene za prva vakcinisanja u zemljama članicama.

U januaru se očekuje i da EU odobri vakcinu koji je razvila Moderna. Ima početnu narudžbu od 80 miliona doza, s opcijom za još 80 miliona.

Vakcina i Pfizer i Moderna zahtijevaju dvije doze po osobi.

Ukupno je Evropska unija rezervirala gotovo 1,3 milijarde vakcina u poslovima s Pfizer/ BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK i CureVac, a ima mogućnosti kupiti još 660 miliona, izvještava Reuters.