20 C
Tuzla
20.07.2024.

EU mijenja trgovinski sporazum sa BiH

Evropska komisija usvojila je paket prijedloga kojim je cilj povećati trgovinsku razmjenu između Evropske unije i susjednih zemalja u Pan-euro-mediteranskom (PEM) regiji, gdje spade i BiH.

Ovim prijedlozima mijenjaju se bilateralni sporazumi EU sa Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom, Kosovom, Albanijom, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švicarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Iz Evropske komisije je rečeno da će ovo pridonijeti ekonomskom oporavku nakon izbijanja koronavirusa.

Ovi prijedlozi će modernizirati preferencijalne trgovinske sporazume EU s 20 trgovinskih partnera PEM-a čineći “pravila o porijeklu” u tim sporazumima fleksibilnijim i povoljnijim za poslovanje.

Paolo Gentiloni, evropski komesar za ekonomiju, rekao je kako EU mora učiniti sve što može kako bi olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i njenih susjeda na euro-mediteranskom području.

“Pravila o porijeklu“ potrebna su po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost od povlaštenog tretmana.

Ovi postupci osiguravaju da carinske vlasti omogućit će kompanijama da dokažu porijeklo svoje robe. Kad se ispune svi potrebni zahtjevi, roba s preferencijalnim porijeklom ispunjava uvjete za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, ovisno o povlaštenom tarifnom tretmanu.

(RTV Slon/Biznis info)

Vezane vijesti

TUZLA