17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

EU pripremila mjere za štednju energije

Evropska komisija želi da povrati prihode od proizvođača električne energije koji ne rade na gas i da taj novac iskoristi da ublaži cijene računa koji se očekuju na zimu, navodi se u nacrtu dokumenta pripremljenog za predstojeći Savjet ministara energetike EU, javlja agencija Tanjug.

Plan je dio hitnih mjera koje predlaže Brisel kako bi se zaustavila rastuća cijena energenata izazvana smanjenjem snabdjevanja iz Rusije, uključujući i prošlosedmični potpuni prekid rada gasovoda Sjeverni tok 1.

Državne članice su već usvojile različite mjere na nacionalnom nivou, ali kako se situacija na tržištu pogoršava, poziva se na brzu primjenu rješenja širom EU.

Nacrt prijedloga za cilj ima da smanji potrošnju električne energije za 10 odsto mjesečno i navodi da će EU primijeniti ograničenje prihoda od 200 eura po megavat satu, na cijenu koju generatori koji ne koriste gas dobijaju za struju.

Ovim ograničenjem cijena bi se višak prihoda povratio, što bi direktno uticalo na cijene na evropskom tržištu električne energije, za koje se očekuje da budu manje od trenutne.

Cilj je, takođe, da se prikupi prihod za države koje žele da subvencionišu mjere zaštite za svoje potrošače od porasta računa.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

POSLJEDNJE DODANO