EU: Strategiju reforme javne uprave usvojiti bez odlaganja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nova Strategija reforme javne uprave još nije usvojena, iako su svi rokovi prošli da se to desi.

Naime, sredinom prošlog mjeseca održan je sastanak u Banjaluci na kojem je domaće vlasti trebalo da usaglase konačan tekst, međutim do toga nije došlo, na primjedbe koje su došle iz RS. Na sastanku su kopredsjedavali u ime Evropske komisije Mihela Matuela, direktorica Odjeljenja za Albaniju i BiH u Opštoj upravi za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, a u ime BiH Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave.

Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u Sarajevu, kaže da strategiju treba usvojiti bez odlaganja.

“Očekujemo od vlasti RS da usvoje novu Strategiju reforme javne uprave bez daljeg odlaganja. Nova Strategija reforme javne uprave, a koju su već usvojili FBiH, Brčko distrikt i Savjet ministara BiH, te prateći akcioni plan, doprinijeće većoj efikasnosti, transparentnosti i profesionalizmu javne uprave širom zemlje. EU je spremna da nastavi raditi sa svim zainteresovanim akterima i novoimenovanim vlastima na svim nivoima u BiH kako bi se obnovio zamah u provedbi novih reformi za dobrobit građana BiH”, rekla je Milović-Halilovićeva.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS kažu da očekuju da strategija bude usvojena.

“Ministarka Lejla Rešić nedavno je razgovarala sa predstavnicima Delegacije EU kada je u pitanju reforma javne uprave. Zaključak je da se traže rješenja u vezi s ovim pitanjima i da će razgovori biti nastavljeni”.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, nedavno je rekla da će institucije RS u narednom periodu raditi na reformi javne uprave, te da to nije izazov s kojim se samo RS suočava, već da se radi o problemu s kojim se bori cijeli region, pišu Nezavisne novine.

“To ostaje naša obaveza u narednom periodu i na tome ćemo zajedno raditi Vlada i ja sa stručnim i operativnim timom koji sam pokrenula kao predsjednik Republike. Ostaje velika obaveza otvarati radna mjesta u realnom sektoru. Težićemo smanjenju administracije, jer imamo jednu disproporciju koja jeste opterećujuća”, rekla je Cvijanovićeva.

Podsjećanja radi, na sastanku u Banjaluci analizirane su realizacija aktivnosti u vezi sa strateškim okvirom za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, izrada politika za koordinaciju, državnu službu i upravljanje ljudskim potencijalima, te odgovornosti i pružanja usluga.