32 C
Tuzla
17.07.2024.

EU traži novi ugovor s Pfizerom o nabavci 1,8 milijardi vakcina

Evropska komisija traži od vlada članica EU odobrenje za pokretanje razgovora s Pfizerom i BioNTech o nabavci do 1,8 milijardi doza vakcina protiv COVID-19 koje će biti isporučene u 2022. i 2023. godini, izjavio je zvaničnik EU za Reuters.

Tokom dana su njemačke dnevne novine Die Welt javile da će komisija uskoro potpisati ugovor o kupovini 1,8 milijardi doza, ali nisu navele od koje kompanije.

Zvaničnik EU, koji je tražio da ne bude imenovan zbog povjerljivosti teme, izjavio je da je izvršni organ EU već odlučio da kontaktira Pfizer-BioNTech i da su vlade država članica podržale plan, iako još nema definitivnog odobrenja.

Portparol Komisije potvrdio je planove o kupovini dodatnih doza, od kojih će polovina biti neobavezujuća.

Također je potvrdio da je izvršni organ EU već odredio jednog snabdjevača, proizvođača mRNA vakcina, ali je odbio komentirati koja kompanija će biti kontaktirana kako bi se pregovaralo o ugovoru s njom.

– Ukoliko dobiju priliku, Pfizer i BioNTech spremni su da snabdiju Evropu stotinama miliona doza vakcina protiv COVID-19 u 2022. i 2023. u našim proizvodnim kapacitetima u Evropi – kazao je portparol Pfizera.

Dvije kompanije imaju kapacitet da proizvedu više od tri milijarde doza vakcine u 2022. godini, dodao je.

Pfizer-BioNTech i Moderna već su opskrbili EU s mRNA vakcinama, a i njemačka biotehnološka firma CureVac traži odobrenje EU za svoju mRNA vakcinu.

Vakcine će biti isporučene u mjesečnom vremenskom okviru i s klauzulama koje obavezuju proizvođača da ih isporuči, kazao je zvaničnik EU.

Vezane vijesti

TUZLA