EURO 2016: Mjesec dana fudbalskih specijaliteta, sve je spremno za Euromaniju

EURO 2016: Mjesec dana fudbalskih specijaliteta, sve je spremno za Euromaniju

Objavio: -

EURO u Francuskoj koje zvanično počinje danas, utakmicom između domaćina, reprezentacije Francuske i ekipe koja dolazi iz Rumunije, bit će 15. izdanje najprestižnijeg nogometnog takmičenja ‘Starog kontinenta’. Francuska je po treći put domaćin ovog natjecanja, nakon prvog izdanja 1960. godine, te prvenstva odigranog 1984.

Prvi put na smotri najboljih evropskih reprezentacija takmičit će se 24 reprezentacije, i sve to, nakon proširenja s formata od 16 timova korištenog od prvenstva 1996.

Ukupno su 53 reprezentacije konkurirale za 23 mjesta u završnici uz domaćina Francusku. Pet reprezentacija kvalificiralo se na svoje prvo Evropsko prvenstvo u nogometu i to Albanija, Island, Sjeverna Irska, Slovačka i Wales, a dva bivša evropska prvaka nisu se plasirala. Holandija koja je slavila 1988. godine i Danci, prvaci iz 1992.godine.

Holanđani su ostali bez EURO-a svega 16 mjeseci nakon osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a Danci nakon poraza u dodatnim kvalifikacijama od susjedne Švedske.

Španija je dvostruki branitelj naslova (2008, 2012) i trostruki osvajač nakon što je slavila i 1964. Tri europske titule imaju i Nijemci. Slavili su 1972., 1980. i 1996. godine, a u stopu ih slijedi Francuska s dva osvojena prva mjesta (1984, 2000). Naslovu evropskog prvaka veselili su se i SSSR 1960., Italija 1968., Čehoslovačka 1976., Nizozemska 1988. te Danska 1992.

Njemačka svoju moć dokazuje i činjenicom da ima najviše skupljenih medalja, tako da je osim tri zlata, osvojila tri srebra i jednu bronzu.

Na EP-u 2016, tokom narednih trideset dana bit će odigran ukupno 51 susret računajući i veliku finalnu utakmicu. Mečevi će se igrati na deset stadiona sa kapacitetima od 33.150 gledatelja koliki je stadion u Tuluzu do Stade de France u Saint- Denis-u čiji je kapacitet 81. 338 gledatelja. Upravo na ovom najvećem stadionu bit će odigran i prvi meč Eura 2016, ali i veliko finale. Reprezentacije učesnice razvrstane su u šest grupa, a skoro svakog dana EP-, zaljubljenici najvažnije sporedne stavri na svijetu, moći će pratiti tri utakmice.

Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za titulu najbolje konkurirat će nacionalne selekcije Njemačke, Španije, Francuske, Engleske, Belgije, Portugala, Hrvatske, Italije, Turske, Poljske, Švicarske, Welsa, Rusije, Ukrajine, Austrije, Irske, Švedske, Slovačke, Češke, Rumunije, Albanije, Islanda, Sjeverne Irske i Mađarske.

Mađar Viktor Kassai sudit će  uvodnu utakmicu Evropskog  nogometnog prvenstva u Francuskoj.

Na utakmici između Francuske i  Rumunije, koja će se igrati u petak u 21 sat, njegovi pomoćnici biće sunarodnjaci Gyorgy Ring, Vencel Toth, Tamas Bognar i Adam Farkas.

Kassaijeva najvažnija utakmica koju je dosad sudio bila je finale Lige prvaka 2011. između Barcelone i Manchester Uniteda na londonskom Wembleyju. U karijeri je još sudio na Svjetskom prvenstvu 2010. i Evropskom prvenstvu 2012. UEFA je za Euro 2016. delegirala 18 sudijskih parova.

I pred kraj prve hronike Eura 2016, evo i par zanimljivosti. Naime, najskuplji igrač na prvenstvu Starog kontinenta ovaj put je  Kristijano Ronaldo čija je cijena 110 miliona eura, a najskuplji su igrači nacionalne selekcije Njemačke čija se vrijednost procjenjuje na 562 miliona eura, za razliku od reprezentacije Mađarske, čija je vrijednost procjenjena na 27.3 miliona eura.  Prema dostupnim podacima igrači prijavljeni za Evropsko prvenstvo u Francujskoj vrijede čak pet milijardi eura.

Izvor: RTV Slon/Fena/Agencije