-3 C
Tuzla
30.11.2023.

Evropska agencija za lijekova sumnja na široko dejstvo četvrte vakcine

Čini se da četvrta doza vakcine Bajontek/Fajzer ne pruža ništa veću zaštitu od zaraze omikron sojem virusa, od treće doze, na šta ukazuje jedna preliminarna studija iz Izraela, navodi Dojče vele (DW).

Izrael je prva zemlja u svijetu koja sistematski poziva svoje građane da se vakcinišu četvrtom dozom.

Naučnici su podatke objavili u ponedeljak 17. januara 2022, oko tri nedjelje nakon početka kampanje u toj zemlji.

Rezultati, čini se, potvrđuju sumnje koje je još prošle nedjelje izrazila Evropska agencija za lijekove (EMA), navodi DW.

Marko Kavaleri, koji je u EMA odgovoran za strategiju vakcinacije, rekao je na konferenciji za novinare da ne postoje podaci koji bi podržali široko dejstvo četvrte vakcine.

Bez obzira na to, pojedine zemlje poput Danske, Mađarske ili Čilea, odobrile su vakcinaciju četvrtom vakcinom.

Pritom je i direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejezus još krajem decembra izjavio da bi paušalno dopunsko vakcinisanje moglo prije da produži pandemiju, nego da je okonča.

Kavaleri iz EMA ne ukazuje samo na nedostatak podataka o efikasnosti više dopunskih vakcinacija, već takođe smatra da bi česte dopunske vakcinacije mogle negativno da djeluju na imunološku reakciju protiv kovida 19. To bi moglo da dovede do “zamora (imuniteta) stanovništva“, koje je već dobilo više doza cjepiva.

S druge strane, iako ne postoje klinički podaci o nedvosmislenom dejstvu višestrukih vakcinacija, nema ni naučnih dokaza da česte vakcinacije mogu da vode iscrpljivanju imunološkog sistema.

RTV Slon/Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA