20 C
Tuzla
29.05.2023.

Evropska komisija za april najavila 650.000 Pfizerovih vakcina za Balkan

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19.

Tegeltija je upoznao predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima koje Vijeće ministara, uz poštivanje ustavnih nadležnosti i u saradnji s vladama entiteta i Brčko Distrikta,  preduzima u borbi protiv širenja virusa korona, te je informisao da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa COVAX.

Predsjednica Evropske komisije obavijestila je Tegeltiju da će u drugoj polovini aprila tekuće godine zemljama zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne.

Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina bit će dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina,  kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Evropske komisije, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Evropskoj uniji.

Tegeltija je izrazio zahvalnost predsjednici EK na vijestima o donaciji vakcina, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!