11 C
Tuzla
07.07.2022.

Evropska unija donirala informatičku i laboratorijsku opremu Upravi za indirektno oporezivanje BiH

Evropska unija donirala je Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) 1.250 laptopa, računara, servera, mrežne sigurnosne uređaje i drugu visokokvalitetnu laboratorijsku opremu u vrijednosti 2,3 miliona eura. Oprema će pomoći UIOBiH da unaprijedi poslovanje, primijeni kvalifikovani digitalni potpis, pojednostavi carinske i poreske procedure i dodatno unaprijedi rad carinske laboratorije.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler posjetio je 21. juna carinsku laboratoriju UIO BiH u Ramićima kod Banja Luke i zajedno s direktorom Mirom Džakulom, obišao prostorije carinske laboratorije te doniranu opremu – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

– Ova oprema je veoma važna za Bosnu i Hercegovinu koja je na putu ka EU. BiH treba da ima moderne sisteme kontrole kvaliteta usklađene sa standardima EU koje će svim poslovnim subjektima omogućiti što efikasnije poslovanje. U posljednjih 10 godina Evropska unija je za Upravu obezbijedila visokokvalitetnu opremu u vrijednosti od preko 10 miliona eura. Podržali smo Upravu i kroz renoviranje i izgradnju graničnih prijelaza širom zemlje. BiH je dio evropske porodice, vi ćete postati članica EU, a mi smo tu da pomognemo posebno kada su teška vremena – rekao je ambasador Sattler.

Evropska unija je također obezbijedila LIMS softver za carinsku laboratoriju UIO BiH koji se koristi za upravljanje podacima u laboratoriji i pomaže laboratoriji da poboljša upravljanje rizicima. Ovaj alat će značajno poboljšati učinak carine na terenu, a Bosna i Hercegovina će biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovaj alat.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula naglasio je da Evropska unija pomaže Upravi od njenog osnivanja.

– Do sada je EU za izgradnju i obnovu graničnih prelaza uložila oko 35 miliona eura bespovratnih sredstava, a za informatičku opremu izdvojila je oko 12 miliona eura. Osim toga, EU je finansirala nekoliko twinning projekata koji će nam pomoći u usklađivanju poreskog i carinskog zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU i zahvalni smo im na ovoj važnoj podršci – rekao je Džakula.

UIO BiH će od 1. augusta 2022. godine početi s korištenjem Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) na nacionalnom nivou. Početkom primjene novog zakona o carinskoj politici od 1. augusta bit će omogućena i primjena pojednostavljenih carinskih procedura, uključujući i AEO (Ovlašteni Privredni Subjekt – Authorised Economic Operator).

Nakon godinu dana korištenja NCTS-a, BiH će moći podnijeti zahtjev za članstvo u međunarodnom NCTS-u uvodeći tranzit bez papira sa zemljama članicama NCTS-a (zemlje članice EU i drugi trgovinski partneri BiH). Članstvo u međunarodnom NCTS-u omogućit će jeftiniju trgovinu i značajno smanjiti čekanja na granicama – navodi se u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO