Evropska unija donirala pet automobila Graničnoj policiji BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Izaslanstvo Evropske unije u BiH u petak je predalo ključeve pet novih Ford SUV automobila predstavnicima Granične policije BiH ukupne vrijednosti 124.200 eura.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave uime Izaslanstva Evropske unije Nicolas Bizel predao je ključeve zamjeniku direktora Granične policije BiH Fahrudinu Halaču.

”Ovaj tip vozila uveliko će pomoći unaprjeđenju kapaciteta službenika Granične policije koji se suočavaju s izazovima migrantske krize”, kazao je Halač.

Evropska unija do sada je osigurala ukupno 36 miliona eura bespovratnih sredstava za nastavak podrške Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

Dosadašnja pomoć osigurana sredstvima EU-a Graničnoj policiji BiH uključuje minibus vozilo donirano u februaru, kao i jačanje kapaciteta kroz finansiranje smještaja policijskih službenika te plaćanje goriva za vozila koja koriste policijski službenici u redovnom obavljanju aktivnosti, navodi se u saopćenju Granične policije BiH.