10 C
Tuzla
02.10.2023.

Evropske države ukidaju restrikcije, nazire li se kraj pandemije?

U Evropi sve više rastu nade da će pandemija virusa korona uskoro biti okončana. Država za državom polako ukidaju gotovo sve restrikcije uvedene zbog kovida.

Da ima razloga za optimizam juče je potvrdio i direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

“Evropa trenutno najvjerovatnije ulazi u završnicu pandemije i da kriva smrtnih slučajeva od kovida počeće da stagnira”, rekao je Kluge.

Pandemija virusa korona izazvala je najveću zdravstvenu krizu modernog vremena u Evropi ali i širom svijeta. Pandemija je imala različite faze, a posljednji talas optimizma došao je sa pojavom omikron soja virusa korona.

“Omikron soj je zarazniji, ali manje smrtonosan”, poručivali su stručnjaci.

Ovakve izjave navele su pojedine da zaključe kako pandemija ulazi u završnicu.

Danska vlada je među prvima u Evropi ukinula sve mjere. Smatraju da omikron za vakcinisane nije teška bolest i da je ukidanje mjera razumno.

Građane se poziva na ličnu odgovornost s obzirom na to da nema više maski ni kovid potvrda, a u anketi je 64 odsto Danaca reklo da vjeruje svojoj vladi po pitanju kovida.

Recimo da četiri nordijske zemlje, Danska, Norveška, Švedska i Finska, ublažavaju odnosno ukidaju sve epidemiološke mjera. Sve ukazuje da najkasnije 1. marta na evropskom sjeveru više neće biti nikakvih pandemijskih ograničenja.

Istovremeno u sve četiri nacije pandemija i dalje traje, još uvijek se umire od kovida 19, a osim u Finskoj zaraza omikronskim sojem višestruko je veća nego u Hrvatskoj.

Norveška nije odredila rok za potpuno ukidanje svih epidemioloških mjera, ali je 1. februara nastavila s ublažavanjem. Razdoblje karantina skraćeno je sa šest na četiri dana, ukinuto je testiranje pri ulasku u Norvešku, nema više ograničenja u javnim okupljanjima, kao ni većine ostalih restrikcija.

I Velika Britanija je nedavno ukinula obavezno nošenje maski i kovid potvrde.

Prošle sedmice su ukinute preporuke o radu od kuće, a mjere poput nošenja maski i kovid propusnica, takođe uvedene prošli mjesec zbog omikrona, okončane su u četvrtak, pa su se mjere vratile na nivo na kojem su bile prošlog jula.

Francuska je počela s ukidanjem mjera. Predsjednik Emanuel Makron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u februaru i martu ublažavanje mjera u školama. To će pitanje u srijedu biti na dnevnom redu štaba za borbu protiv pandemije.

RTV Slon/Nezavisne novine

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO