Evropski dan oživljavanja srca: Kako u pet minuta spasiti ljudski život?

Evropski dan oživljavanja srca: Kako u pet minuta spasiti ljudski život?

Objavio: -

Četvrtu godinu zaredom se obilježava Evropski dan oživljavanja srca. Zahvaljujući inicijativi Službe hitne medicinske pomoći Tuzla ovaj dan obilježen je po drugi put i kod nas. Uposlenici Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla u saradnji sa timovima održali su edukativna predavnja učenicima i građanima te pokazali tehnike pružanja prve pomoći osobama koje su doživjele srčani udar.

Cilj obilježavanja Evropskog dana oživljavanja srca jeste ukazati stanovništvu na značaj rane kardiopulmonalne reanimacije, te ohrabriti očevice srčanog udara da priteknu u pomoć i vrše kompresiju grudnog koša unesrećenom do dolaska hitne pomoći, čime bi se šanse za preživljavanje povećale na čak 40%.

Prema statističkim podacima pružiti pomoć unesrećenom do dolaska hitne pomoći u vidu započinjanja kompresije grudnog koša usudi se izvesti samo jedan od pet očevidaca srčanog zastoja. Zbog toga šansu za preživljavanje ima samo jedan od deset takvih pacijenata. U TK je također mali broj građana koji se usude pružiti pomoć unesrećenom.

-U našem Kantonu vrlo malo, u gradu Tuzli mogu reći da je nešto možda za par procenata taj broj bolji ali generalno je jako mali odziv građana – medicinskih radnika koji se usude započeti karidiopulmonalnu reanimaciju, kaže dr. Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla

Osobama kod kojih je došlo do iznenadnog zastoja srca pomoć treba biti pružena što prije, najbolje u prve tri minute kako ne bi došlo do oštećenja mozga.

-Početak, početaka je misliti na vlastitu sigurnost. Prije nego priđemo unesrećenom moramo biti sigurni da nas ništa ne ugrožava. Kada zateknemo osobu na ulici da leži trebamo prići, provjeriti da li je pri svijesti, lagano protresti za ramena, ukoliko nije pri svijesti otvoriti dišni put. Nakon što ustanovimo da osoba ne diše pozovemo hitnu pomoć i započinjemo oživljavanje radeći kompresije odnosno masažu srca i upuhivanje zraka u pluća. Po novijim smjernicama osobe koje koje nisu voljne da rade upuhivanje zraka u pluća, mogu raditi samo kompresije, sa isto tako dobrim rezultatima kao i oni koji rade kompresije sa upuhivanjem zraka”, ističe dr. Kuluglija Memišević

Iz Službe hitne medicinske pomoći apeluju na sve građane da  ukoliko se zadese u takvoj situaciji koju ne bi niko od nas htio da poželi, da započnu grudne kompresije,  i poručuju da brza reanimacija  nikako ne može naškoditi, može samo pomoć. Upustva su jako jednostavna, ukoliko svjedočite iznenadnom srčanom zastoju, prvo pozvite hitnu pomoć i odmah pristupite grudnim kompersijama tako što ćete salabiju ruku ako ste npr. dešnjak, onda lijevu, staviti na sredinu grudnog koša, preko nje ćete staviti jaču ruku odnosno desnu, pod uglom od 90 stepeni, izvršiti pritisak na grudni koš sa obje ruke. Jača ruka pritišće slabiju da se grudni koš uvuče za oprilike od 5-6 cm i radnju ponoviti 100-120 puta u minuti. Grudne kompresije odnosno reanimaciju treba vršiti sve do dolaska stručne medicinske pomoći. I zapamtite pružanje prve pomoći ne traži puno vremena, ne može naškoditi, ali sigurno može pomoći ili produžiti nečiji život.  A to je najbitnije, zar ne?

Priredila: Majda Džafić